DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica: No CETA iegūs Latvijas preču ražotāji un pakalpojumu sniedzēji

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
21. septembrī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica tikās ar Kanādas vēstnieku Alēnu Osēru (Alain Hausser) un pārrunāja Eiropas Savienības (ES) un Kanādas Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma (CETA) pagaidu piemērošanas uzsākšanu. Sarunā Z. Kalniņa-Lukaševica un A. Osērs pauda gandarījumu par CETA pagaidu piemērošanas uzsākšanu un atzīmēja, ka uzlabotie tirgus nosacījumi veicinās Latvijas un Kanādas divpusējo tirdzniecību.

Parlamentārā sekretāre akcentēja, ka "Latvija ir ieinteresēta augstas pievienotās vērtības preču un pakalpojumu eksportā uz Kanādu. CETA kontekstā esam jutuši interesi gan no tradicionālajām nozarēm, gan arī no IT sektora un jauno tehnoloģiju izstrādātājiem".

Sarunā tika pievērsta uzmanība faktam, ka no šodienas Latvijas uzņēmējiem ir tiesības pretendēt uz pasūtījumiem Kanādas publisko iepirkumu konkursos, arī pašvaldību un provinču līmenī. Tas ir jauns, miljardus vērts eksporta tirgus, kas šodien top pieejams gan Latvijas preču ražotājiem, gan pakalpojumu sniedzējiem.

Jaunās iespējas veicinās Latvijas eksportu uz Kanādu, pavērs iespējas mūsu uzņēmējiem jaunu tirgu apgūšanā un sniegs vērtīgu pieredzi Ziemeļamerikas tirgū, uzsver parlamentārā sekretāre.

No šodienas, 21. septembra, tiek uzsākta CETA pagaidu piemērošana, un Latvijas uzņēmēji varēs uzreiz izmantot tādas šī nolīguma praktiskas priekšrocības kā tarifu atcelšana 98,6% tarifu līnijām Kanādā, atbilstības novērtēšanas procedūru un dokumentu atzīšana, profesionālo kvalifikāciju atzīšanas noteikumi, Kanādas pakalpojumu tirgus atvēršana un pieeja Kanādas publisko iepirkumu tirgum. Ar CETA arī ES atceļ ievedmuitu vairumam Kanādas preču – tas savukārt padarīs Kanādas izcelsmes preces pieejamākas Latvijas uzņēmējiem un patērētājiem.

CETA ir modernākais tirdzniecības nolīgums, par kuru ES līdz šim ir vienojusies. Pēc vairāku gadu sarunām CETA tika parakstīts 2016. gada 30. oktobrī Briselē. 23. februārī Saeima ratificēja CETA, Latvijai kļūstot par pirmo ES dalībvalsti, kura ir pabeigusi nacionālās ratifikācijas procedūras attiecībā uz šo nolīgumu. Latvijas tirdzniecības bilance ar Kanādu ir pozitīva un 2016. gadā eksports pārsniedza importu gandrīz divas reizes. Šim līgumam ir arī būtiska nozīme Latvijas un Kanādas divpusējo attiecību stiprināšanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI