DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
2
2

No 1. oktobra Latvijā sāks darboties eZvana sistēma

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No svētdienas, 1. oktobra Latvijā sāks darboties avārijas zvanu automātiskā eZvana sistēma – ja transportlīdzeklis būs iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā, neatliekamo palīdzību varēs izsaukt, izmantojot automātisko avārijas zvanu sistēmu, kas iebūvēta transportlīdzeklī.

Šis pakalpojums būs pieejams tām automašīnām, kuras ir tehniski aprīkotas ar šādu iespēju. Eiropas Savienības prasības nosaka, ka no 2018.gada visām jaunāko modeļu automašīnām būs jābūt aprīkotām ar šādu sistēmu.

Lai eZvanu ieviestu, sagatavošanās darbus veikuši gan Latvijas mobilo sakaru operatori, gan Iekšlietu ministrija, izveidojot eZvana pieņemšanas, reģistrēšanas un apstrādes infrastruktūru. Latvijā eZvanu pieņemšanu veiks Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

eZvana ieviešana ir viena no Eiropas Komisijas iniciatīvām satiksmes drošības jomā, lai glābtu ceļu satiksmes negadījumos cietušo iedzīvotāju dzīvības. ES dalībvalstīm uzdots līdz 2017.gada 1.oktobri ieviest eZvana ārkārtas izsaukumu centrāļu infrastruktūru, kā arī nodrošināt, lai šādu izsaukumu apstrāde pakalpojuma lietotājiem būtu bez maksas.

Paredzams, ka eZvans samazinās neatliekamās palīdzības dienestu reaģēšanas laiku un līdz ar to samazinās ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu.

Kā praktiski notiks eZvana saņemšana?

Avārijas situācijā automašīnās iebūvētais eZvana modulis automātiski nosūtīs izsaukumu ar avarējušās automašīnas atrašanās vietas datiem 112 zvanu centra operatoriem un izveidos balss sakaru kanālu ar glābšanas dienestu.

eZvanu ir iespējams nosūtīt arī manuāli, nospiežot automašīnā iebūvēto eZvana (SOS) pogu.

eZvana sistēma izveido savienojumu ar 112 operatoru un paralēli nosūta minimālo datu kopas informāciju( MSD):

  • laiks;
  • precīza atrašanās vieta - GPS koordinātes;
  • braukšanas virziens pirms negadījuma;
  • pasažieru skaits;
  • automašīnas VIN numurs;
  • dzinēja tips
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI