21. septembrī, 2017
TĒMA: Lauku attīstība

Ieviešot 5% PVN likmi augļiem un dārzeņiem, LOSP neatbalsta Finanšu ministrijas pārspīlētos rezultatīvos rādītājus

Vakar, 20.septembrī notika ikmēneša Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju sapulce, kurā izvērtās asas diskusijas par samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 5 % likmes ieviešanai Finanšu ministrijas Ministru kabineta (MK) protokollēmuma projektā noteiktajiem sasniedzamajiem rādītājiem.

Atbalstot 5% PVN likmes piemērošanu Latvijai raksturīgajiem svaigiem augļiem, ogām, dārzeņiem un kartupeļiem, LOSP dalīborganizācijas izsaka sašutumu, saistībā ar sagatavoto likumprojektu pavadošo MK protokollēmumu, kas ir Finanšu ministrijas izstrādāts un kurā noteikti sasniedzamie rādītāji. Kā pirmais ir noteikts PVN 5 % likmes piemērošanas periods 3 gadi, budžeta ietvaros - ieviešot samazināto PVN no 2018.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 31.decembrim ar nosacījumu, ka rezultatīvie rādītāji ir jāsasniedz jau līdz 2020.gada 30.jūnijam. Tas nozīmē, ka šajā trīs gadu periodā tiek "iesaldēta" LOSP iniciatīva par samazināto PVN pienam un gaļai. Tāpat neatbalstām, lēmuma projektā noteiktos dažus no četriem rezultatīvajiem rādītājiem, ka vidējam atalgojumam augļu un dārzeņu ražošanas un tirdzniecības nozarē jābūt pieaugušam par 35 %, bet tam ir jābūt analogam valstī plānotajam algas pieaugumam lauksaimniecības nozarē. Absurds ir priekšlikums, ka arī augļkopības un dārzeņkopības produkcijas patēriņam jābūt palielinātam pa 60 %. Vai tiešām likumprojekta autori ir iedomājušies, ka tuvāko 3 gadu laikā mēs par 60% vairāk sāksim patērēt augļus un dārzeņus? Tas ir pilnīgi nesasniedzams absurds. Tāpēc pastāvam uz to, ka sasniedzamie, rezultatīvie rādītāji ir noteikti neobjektīvi, jo šajā shēmā ir posmi, kurus mēs nevaram ietekmēt.

Mūsu mērķis, ieviešot 5% PVN likmi augļiem un dārzeņiem, ir samazināt ēnu ekonomiku, radot konkurētspējīgus apstākļus Latvijas ražotājiem. Piemērojot 5% PVN likmi, pieprasījums pēc vietējās izcelsmes produkcijas viennozīmīgi palielināsies, bet ne kopīgais augļu un dārzeņu patēriņš pārtikā.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs: "Jau gadiem šo jautājumu kā karstu kartupeli mētājam pa atbildības sfērām un neesam varējuši to apstiprināt, un tagad kad esam tik tuvu tam, diemžēl atkal saskaramies, gribas teikt ar nodomu noteiktiem nereāli izpildāmiem rezultatīvajiem rādītājiem, kuru neizpildes gadījumā, apstādinātu samazinātā PVN piemērošanu pienam un gaļai, jo augļi un dārzeņi, kā pilotprojekts būtu izgāzies. Taču mūsu mērķis ir šī pilotprojekta veiksmīga ieviešana, kam varētu sekot piens un gaļa. Tagad sanāk, ka ar šādām prasībām cenšamies šo sistēmu neieviest dzīvē. Veidojas absurda situācija, jo cenšamies izdomāt jaunu divriteni, mēģinot pierādīt to vai sistēma darbosies vai nē, kamēr mēs iekšēji cīnāmies, tikmēr Eiropas Savienības 23 dalībvalstīs veiksmīgi piemēro samazinātās PVN likmes pārtikai."