20. septembrī, 2017
TĒMA: Valsts pārvalde

M. Kučinskis: CERN ir nozīmīgs partneris zinātniskās un tehniskās kapacitātes celšanai

Ministru prezidents Māris Kučinskis trešdien, 20. septembrī, uzturējās vizītē Ženēvā, kur apmeklēja Eiropas Kodolpētījumu organizācijas (CERN) padomi un iepazinās ar tās darbu.

Vizītes ietvaros M. Kučinskis tikās ar CERN ģenerāldirektori Fabiolu Džanoti (Fabiola Gianotti), lai pārrunātu Latvijas un CERN sadarbības iespējas, kā arī iepazinās ar CERN veiktajiem eksperimentiem un zinātniskajiem sasniegumiem. Ministru prezidents norādīja, ka Latvija saskata CERN kā nozīmīgu partneri zinātniskās un tehniskās kapacitātes celšanai un inovāciju pārnesei no zinātnes uz ražošanu, kā arī valsts var piedāvāt savu pienesumu virknei šīs organizācijas projektu.

Kopā ar Ministru prezidentu CERN apmeklēja arī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes augsta līmeņa eksperti.

Šā gada sākumā stājās spēkā Latvijas un CERN sadarbības līgums, un jau šobrīd abas puses izmanto iespējas, ko sniedz šī sadarbība. Latvijas zinātniekiem ir interese sadarboties ar CERN vairākās jomās, tostarp eksperimentos CMS, ISOLDE, ALPHA.

Latvija saskata potenciālu piedalīties skaitļošanas un IT pētījumos CERN datu centram un eksperimentu datu apstrādei. Savukārt Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultāte ir ieinteresēta fundamentālās fizikas studiju stiprināšanā un augsto enerģiju teorijas kursu izstrādē sadarbībā ar CERN.

Pērn veiksmīgi norisinājās CERN zinātnes nedēļa Latvijā. Šis pasākums veicināja interesi un izpratni par CERN, kā arī ļāva CERN pārstāvjiem gūt priekšstatu par Latvijas zinātniski-pētniecisko potenciālu.

Sadarbība starp CERN un Latvijas augstskolām norisinās jau vairākus gadus. LU un RTU zinātnieki sekmīgi piedalījušies projektā "Baltic Grid". 2012. gadā RTU nolēma uzsākt tiešu sadarbību ar CERN. Tajā pašā gadā notika RTU rektora Leonīda Ribicka un RTU delegācijas vizīte CERN - tikšanās ar CERN ģenerāldirektoru un vienošanās par turpmākajiem stratēģiskajiem soļiem. CERN parakstīja sadarbības līgumu ar RTU tās 150-gades svinību laikā.

Balstoties uz CERN un RTU noslēgto sadarbības līgumu, šobrīd Kodolpētījumu organizācijā darbojas divi Latvijas doktoranti. Tāpat Latvijā notiek augsta līmeņa CERN zinātnieku vieslekcijas par dažādām fizikas un inženierzinātņu tēmām.

Savukārt 2017. gada maijā ļoti veiksmīgi norisinājās CERN zinātnes nedēļa Latvijā. Šis pasākums veicināja interesi un izpratni par CERN, kā arī ļāva šīs organizācijas pārstāvjiem gūt priekšstatu par Latvijas zinātniski-pētniecisko potenciālu.

CERN ir 1954. gadā dibināta starptautiska organizācija, kas nodarbojas galvenokārt ar daļiņu fizikas pētījumiem. Organizācijas galvenais uzdevums ir nodrošināt daļiņu paātrinātājus un citu infrastruktūru augsto enerģiju fizikas pētījumiem.