DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

CSP skaidrojums par nodarbinātības rādītājiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Atsaucoties uz Nacionālās informācijas aģentūras LETA 18. septembrī publicēto ziņu “Pretēji "Eurostat" datiem CSP dati liecina, ka Latvijā nodarbinātība pieaugusi”, Centrālā statistikas pārvalde skaidro datu lietotājiem, ka ekonomikas rādītājus, t.sk. nodarbinātību raksturo gan sezonāli neizlīdzināti, gan izlīdzināti dati.

Atsaucoties uz Nacionālās informācijas aģentūras LETA 18. septembrī publicēto ziņu "Pretēji "Eurostat" datiem CSP dati liecina, ka Latvijā nodarbinātība pieaugusi", kuru pārpublicēja vairāki portāli (Delfi, TVnet, Diena, Apriņķis), Centrālā statistikas pārvalde (CSP) skaidro datu lietotājiem, ka ekonomikas rādītājus, t.sk. nodarbinātību raksturo gan sezonāli neizlīdzināti, gan izlīdzināti dati. Pirmajos nav ņemta vērā sezonālā ietekme, piemēram, sezonāls nodarbinātības pieaugums gada siltajos mēnešos vairākās nozarēs – būvniecībā, ēdināšanā, izmitināšanā u.c. Otrajos šo sezonālo ietekmi izslēdz. Tie ir divi atšķirīgi rādītāji, un savstarpēji nav salīdzināmi.

CSP 15. augustā publicētie 2. ceturkšņa nodarbinātības rādītāji1 ir sezonāli neizlīdzināti, proti, sezonālā ietekme nav izslēgta un ir reģistrēts nodarbinātības pieaugums salīdzinājumā ar 1. ceturksni gan nodarbināto skaita ziņā (par 9200 vairāk nekā 1. ceturksnī), gan nodarbinātības līmeņa paaugstinājums par vienu procentpunktu.

Savukārt Eiropas Savienības statistikas biroja "Eurostat" 13. septembrī publicētie nodarbinātības rādītāji2, kuros Latvijā 2. ceturksnī salīdzinājumā ar 1. ceturksni ir reģistrēts nodarbinātības samazinājums par 0,7%, ir sezonāli izlīdzinātie dati, kuros ir izslēgta sezonālā ietekme. Šos datus "Eurostat" saņem no nacionālajām statistikas iestādēm, Latvijas gadījumā – no CSP.

CSP nodarbinātības rādītājus – gan sezonāli neizlīdzinātus, gan izlīdzinātus – publicē katru mēnesi3, un saskaņā ar šiem datiem šā gada aprīlī, maijā, jūnijā (2.ceturksnī) nodarbināto skaits ir samazinājies pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem, bet pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem nodarbināto skaits ir pieaudzis.

1  CSP preses relīze "2017. gada 2. ceturksnī bija nodarbināti 62,6 % Latvijas iedzīvotāju

2 Eurostat preses relīze "Employment up by 0.4% in both the euro area and in the EU28"   

3 Datu tabula "NB001. Nodarbināto un bezdarbnieku skaits 15-74 gadu vecumā pēc dzimuma pa mēnešiem, tūkst."

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI