DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima 1. lasījumā atbalsta sankciju palielināšanu par pārkāpumiem valsts valodas lietošanā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 14. septembrī, Saeima pieņēma 1.lasījumā Juridiskās komisijas atbalstītos grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas turpmāk paredz sankciju palielināšanu, tai skaitā lielākus naudas sodus, par pārkāpumiem valsts valodas lietošanā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pauž atbalstu Saeimas lēmumam 1.lasījumā konceptuāli atbalstīt Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" frakcijas sagatavotos un Juridiskās komisijas atbalstītos grozījumus.

"Grozījumu pieņemšana ļaus arī praksē pilnvērtīgi nostiprināt Satversmē noteikto principu – latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda", uzsver Dzintars Rasnačs.

Tieslietu ministrs atzīst, ka sodam jābūt taisnīgam un samērīgam ar izdarītā pārkāpuma smagumu. Tāpēc ir svarīgi pilnveidot sankciju mehānismu, gan palielinot sodus juridiskajām personām, gan nosakot bargākus sodus atkārtota pārkāpuma gadījumā. Sankciju pastiprināšanai būs arī preventīva nozīme, uzsver Dzintars Rasnačs.

"Ceru, ka precedentu skaits, kad amatpersonas apzināti un publiski ignorē valsts valodas lietošanas prasības, ies mazumā", grozījumu nozīmi akcentē tieslietu ministrs.

Grozījumi paredz pastiprināt sankcijas, palielinot naudas sodus, īpaši valsts amatpersonām, kā arī paredzot atņemt tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus uz laiku par tādiem pašiem pārkāpumiem, ja tie izdarīti atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas.

Šobrīd attiecībā uz administratīvajiem pārkāpumiem valsts valodas lietošanas jomā lielākoties kā atbildīgās personas par administratīvā pārkāpuma izdarīšanu tiek noteiktas fiziskas personas, nevis juridiskas personas. Tāpēc netiek ievērots taisnīguma princips un administratīvā soda mērķis. Ievērojot minēto, kodeksā ir jāparedz izmaiņas administratīvās atbildības subjektā.

Plānots noteikt atbildību arī fiziskām un juridiskām personām, kuras iniciē vai pasūta prospektu, biļetenu, katalogu un citu materiālu izgatavošanu, lai pēc tam tos izplatītu līdztekus valsts valodai arī svešvalodā bez personas piekrišanas. Tas izslēdz gadījumus, kad atbildība par minēto materiālu nosūtīšanu vai izsniegšanu tiktu paredzēta citām personām, kas nav materiālu iniciatori vai pasūtītāji, bet veic materiālu tehnisku nosūtīšanu vai izsniegšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI