DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. septembrī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Par Tieslietu padomes 11.septembra sēdē skatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tieslietu padome ar Valsts kontroli pārrunā revīzijas ziņojumu par tiesu sistēmas attīstību un efektivitāti

Tieslietu padome 11.septembra sēdē tikās ar Valsts kontrolieri Elitu Krūmiņu un Valsts kontroles Otrā revīzijas departamenta direktori Ilzi Grīnhofu un sektora vadītāju Aelitu Jaunrozi. Valsts kontrole Tieslietu padomei prezentēja savu revīzijas ziņojumu par laikā no 2009.gada līdz 2015.gadam veikto tiesu sistēmas attīstības pasākumu efektivitāti,

Diskusijas laikā Tieslietu padome atzina, ka daļa no Valsts kontroles ieteikumiem un rekomendācijām, kas bija aktuālas 2015.gadā, šobrīd ir jau ieviestas vai ieviešanas procesā. Piemēram, tiesu reforma, samazinot pirmās instances tiesu skaitu, Tieslietu padomes kapacitātes stiprināšana, izveidojot sekretariātu, plašāka elektronisko dokumentu izmantošana saziņā ar tiesu u.c.

Turklāt, kā atzīmēja Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, Valsts kontroles norādītie virzieni sakrīt ar Tieslietu padomes stratēģijā izvirzītajām prioritātēm, Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta "Justīcija attīstībai" plānotajiem pasākumiem un Tieslietu ministrijas veidotās darba grupas darbības virzieniem tiesu sistēmas efektivitātes uzlabošanai.

Tieslietu padome izsaka gatavību sadabībā ar Tieslietu ministriju izvērtēt nepieciešamo rīcību, lai palielinātu Tieslietu padomes lomu tiesu varas attīstības plānošanā, institucionājās un funkcionālajās reformās, Tieslietu padomes kapacitātes stiprināšanā, tajā skaitā resursu nodrošinājumā, neatkarīga budžeta veidošanā un funkciju paplašināšanā, ņemot vērā Eiropas Tiesnešu konsultatīvās padomes rekomandācijas un arī Valsts kontroles atzinumā sniegtās rekomandācijas.

Atbalsta Augstākās tiesas departamentu lomas palielināšanu tiesnešu kandidātu atlasē

Turpinot strādāt ar grozījumiem likumā "Par tiesu varu", Tieslietu padome pēc Saeimas Juridiskās komisijas lūguma dsiskutēja par vairākiem priekšlikumiem likumprojektam, kas saņemti pirms trešā lasījuma Saeimā. Tostarp par Augstākās tiesas departamentu tiesnešu kopsapulces kompetences palielināšanu Augstākās tiesas tiesnešu kandidātu atalsē.

Tieslietu padome, saskaņojot ar Tieslietu ministriju, arī precizēja laiku, kad rajona (pilsētas) tiesu, to tiesu namu un zemesgrāmatu nodaļu, kā arī to darbības teritoriju noteikšana tiks nodota Tieslietu padomes kompetencē. Tas paredzēts pēc šobrīd notiekošās tiesu teritoriālās reformas pabeigšanas 2018.gada 1.aprīlī.

Pārdala zemesgrāmatu tiesneša amata vietu no Tukuma uz Rīgu

Ņemot vērā zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu darba apjomu un noslodzi, Tieslietu padome nolēma ar šā gada 1.oktobri vienu zemesgrāmatas nodaļas tiesneša amata vietu, kas septembrī kļūs vakanta Tukuma rajona tiesā, pārcelt uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatu nodaļu.

Saskaņā ar Tiesu administrācijas informāciju vislielākā zemesgrāmatu nodaļu tiesnešu noslodze ir Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatu nodaļā – šā gada pirmajā pusgadā pieņemti 1857 lēmumi uz vienu tiesnesi. Zemgales tiesu apgabala zemesgrāmatu nodaļās vidējā tiesnešu noslodze ir 1321 lēmums uz vienu tiesnesi, kas ir zemāka nekā vidējā noslodze visā valstī – 1484 lēmumi uz vienu tiesnesi.

Līdz ar Tieslietu padomes lēmumu tiks veiktas izmaiņas arī tiesnešu skaitā rajona (pilsētas) tiesās un to sastāvā ietilpstošajās zemesgrāmatu nodaļās. No 1.oktobra Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatu nodaļā noteiktas 20 tiesneša amata vietas un Tukuma rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļā – 1 tiesneša amata vieta.

Tiesu administrācija informē par Latvijas tieslietu sistēmas novērtējuma gaitu

Tiesu administrācijas projektu vadītāja Anna Skrjabina sniedza Tieslietu padomei pārskatu par Eiropas Savienības Sociālā fonda finansētā projekta "Justīcija attīstībai" ietvaros notiekošā Latvijas tieslietu sistēmas novērtējuma gaitu. Projekta ietvaros tiek veikti trīs starptautiski vērtējumi.

Eiropas Padomes Komisija Tiesu efektivitātei (CEPEJ) veic tiesu sistēmas darbības efektivitātes un kvalitātes vērtējumu.

Starptautiskais Valūtas fonds izvērtē reformas maksātnespējas nozarē.

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) veic komerctiesību regulējuma un pakalpojumu pieejamības vērtējumu.

Tiesnešu konferences pamattēma – tiesneša neatkarība

Tieslietu padome nolēma sasaukt Latvijas tiesnešu konferenci šā gada 3.novembrī un noteica konferences pamattēmu – tiesnešu neatkarība.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs tēmas aktualitāti pamatoja ar Eiropas Tieslietu padomju tīkla aptaujas par tiesnešu neatkarību rezultātiem, kas atkārtoti uzrāda, ka Latvijas tiesnešu pašvērtējums par savu neatkarību ir viszemākais no visām Eiropas valstīm.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI