DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. septembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Aprit gads, kopš ir pieejami E-veselības sistēmas pakalpojumi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Gada laikā, kopš ārstniecības iestādēm un aptiekām brīvprātīgai lietošanai ir pieejami valsts E-veselības sistēmas pakalpojumi, būtiski pieaudzis to lietošanas gadījumu skaits. Sistēmu aktīvi lieto arī iedzīvotāji, kuri jau šobrīd saņem e-darbnespējas lapas, e-receptes vai vēlas izmantot citus E-veselības pakalpojumus. Kopumā E-veselības lietotāji autorizējušies sistēmā vairāk nekā 1,3 milj. reižu.

Kopš pagājušā gada septembra E-veselības sistēmā atvērtas vairāk nekā 33 tūkst. e-darbnespējas lapu un izrakstītas vairāk nekā 45 tūkst. e-recepšu. E-darbnespējas lapas atvēruši vairāk nekā 840 ārsti, savukārt e-receptes izrakstījuši vairāk nekā 950 ārsti. Aptiekās E-veselības sistēmu izmanto jau vairāk nekā 1000 farmaceiti un farmaceitu asistenti.

Līdz šim ārstniecības personas iesūtījušas sistēmā vairāk nekā 7 tūkst. vizuālās diagnostikas izmeklējumu (magnētiskās rezonanses, datortomogrāfijas u.c.) rezultātus, savukārt pacientu veselības pamatdatos izveidoti vairāk nekā 2 tūkstoši dokumentu. Iedzīvotāji norādījuši E-veselības sistēmā savu kontaktinformāciju un kontaktpersonu saziņai neatliekamos gadījumos, kā arī pasūtījuši Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK).

Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktores vietniece informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jautājumos Linda Freimane: "Esam gandarīti, ka daudzi ārsti un farmaceiti jau sekmīgi strādā E-veselības sistēmā, sniedzot saviem pacientiem iespēju izmantot tās priekšrocības. Profesionāļi arī atzīst, ka sistēmā veiktie uzlabojumi ir padarījuši tās lietošanu ērtāku. Vienlaikus turpinās darbs pie sistēmas attīstīšanas. Aicinām ārstus un farmaceitus pievienoties E-veselības lietotāju lokam, lai veiksmīgi apgūtu sistēmas lietošanu.

E-veselības sistēmas lietošanas līgumu jau ir noslēgušas visas slimnīcas, 60 % iestāžu, kurās ir pieejami ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, kā arī 35 % ģimenes ārstu prakšu. Būtiski pieaudzis aptieku noslēgto līgumu skaits – šobrīd to parakstījušas jau 90 % no plānotā aptieku skaita. 

Informācija par ārstniecības iestādēm un aptiekām, kas ir noslēgušas līgumu par E-veselības sistēmas lietošanu, ir apskatāma interaktīvā kartē, kas ir pieejama E-veselības portāla www.eveseliba.gov.lv sadaļā "Par E-veselību" – "Kur lieto E-veselību?".

Šobrīd E-veselības sistēmas lietošana ārstniecības iestādēm un aptiekām vēl ir brīvprātīga. Darbnespējas lapas un kompensējamo zāļu receptes var izrakstīt gan elektroniski, gan uz papīra veidlapām. Saskaņā ar Ministru kabineta šā gada 22. augustā lemto – obligāta E-veselības sistēmas lietošana ārstniecības personām un farmaceitiem ir jāuzsāk no 2018. gada 1. janvāra.

Vienlaikus NVD vērš uzmanību, ka informācija par E-veselības sistēmā izrakstītajām e-darbnespējas lapām, e-receptēm, vizuālās diagnostikas izmeklējumiem un cita ārstu ievadītā medicīniskā informācija E-veselības sistēmā uzkrājas pakāpeniski, ārstniecības personām un farmaceitiem arvien aktīvāk izmantojot E-veselību. Attiecībā uz pacientu vēsturiskajiem medicīnas pamatdatiem – ārsts izvērtē, kuru medicīnisko informāciju ir nepieciešams ievadīt E-veselības sistēmā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI