DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents aicina būt drosmīgiem un pārtraukt nepilsoņu statusa piešķiršanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
“Ir jābūt pietiekami drosmīgiem un jāpieņem lēmums pārtraukt nepilsoņa statusa piešķiršanu jaundzimušajiem bērniem. Tie visi ir mūsu bērni,” teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis, ceturtdien 7.septembrī Rīgas pilī notikušajā diskusijā par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanas juridiskajiem un praktiskajiem aspektiem. Viņš akcentēja, ka tā ir simboliska izšķiršanās par to, vai Latvija pieliks visas pūles, lai kā mūsdienīga un demokrātiska Eiropas valsts dotos uz priekšu savā attīstībā.

Valsts prezidents plāno tuvākajā laikā iesniegt Saeimā likumprojektu, kas noteiks, ka jauni nepilsoņi Latvijā vairs nevar piedzimt, jo vai nu nepilsoņu bērniem jākļūst par Latvijas pilsoņiem ar piedzimšanas brīdi vai arī viņu vecākiem jāizvēlas viņiem citas valsts pilsonība.

Atbalstu Valsts prezidenta iniciatīvai diskusijas laikā pauda tiesībsargs Juris Jansons: "ANO Bērnu tiesību konvencija nosaka, ka ikvienu bērnu reģistrē tūlīt pēc dzimšanas, un viņam kopš piedzimšanas brīža ir tiesības uz vārdu, tiesības iegūt pilsonību, tiesības zināt savus vecākus un būt viņu aizgādībā. Viennozīmīgi, bērna vislabākajās interesēs ir būt pilsonim."

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš norādīja, ka Latvijas sabiedrība pozitīvi vērtē ierosinājumu pārtraukt nepilsoņa statusa piešķiršanu: "Šogad veiktas aptaujas laikā pārliecinoši lielākā daļa – 76% aptaujāto - atbalstīja šo iniciatīvu. No tiem 51% apgalvoja, ka pilnībā atbalsta priekšlikumu, un 25% atzina, ka drīzāk atbalsta. Tikai 16% aptaujāto teica, ka pilnībā vai drīzāk neatbalsta šo priekšlikumu."

Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa norādīja, ka iniciatīvas atbalstīšana neradītu būtisku Latvijas pilsonības pretendentu skaita pieaugumu. 2016.gadā kā nepilsoņi tika reģistrēti 52 jaundzimušie, kas ir trīs reizes mazāk nekā pirms trijiem gadiem.

Londonas Universitātes koledžas asociētais profesors Mārtiņš Paparinskis jautājumu analizēja no starptautisko tiesību viedokļa, un atzina, ka neredz juridiskus šķēršļus Valsts prezidenta iniciatīvas akceptēšanai, jo tā pilnībā atbilst Latvijas Republikas nepārtrauktības doktrīnai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI