DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. augustā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Inflācija jūlijā noslīd līdz zemākajam līmenim šogad

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Patēriņa cenas jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājušās par 0,7%, kas bijis nedaudz straujāks samazinājums nekā citus gadus šajā mēnesī, kad tradicionāli vērojama deflācija, sezonāli samazinoties augļu un dārzeņu, kā arī apģērbu cenām. Attiecīgi gada inflācija jūlijā noslīdējusi līdz 2,6%, samazinoties no iepriekšējā mēnesī fiksētajiem 3,0%.

Kopējo inflācijas dinamiku Latvijā turpina noteikt galvenokārt pārtikas un degvielas cenu svārstības, un jūlijā pārtikas cenu kāpuma ietekmi jau ir sākusi mīkstināt degvielas cenu pazemināšanās, pateicoties kurai gada inflācija jūlijā noslīdējusi līdz zemākajam līmenim šogad. Arī turpmākajos mēnešos, līdzšinējām tendencēm saglabājoties, gada inflācija turpinās pakāpeniski pazemināties, līdz 2017.gada beigām pietuvojoties 2% līmenim.

Pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas jūlijā, salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi palielinājušās par 6,6%, kas ir straujākais šogad fiksētais pārtikas cenu kāpums, un kopumā arī straujākais pieaugums kopš 2011.gada oktobra. Īpaši strauji gada laikā palielinājušās piena produktu, kā arī zivju un dārzeņu cenas. Piena produktu cenas kopumā jūlijā bijušas par 10,2% augstākas nekā pirms gada, tajā skaitā piena cenas pieaugušas par 18,9% un sviesta cenas – par 47,6%. Zivju produkti gada laikā sadārdzinājušies par 8,3% un svaigi dārzeņi – par 19,4%.

Pārtikas cenu kāpums Latvijā kopumā sakrīt ar globālajām tendencēm pasaules tirgos, kur neapstrādātās pārtikas izejvielu cenas pakāpeniski palielinās jau kopš pagājušā gada vidus. ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas pārtikas cenu indekss jūlijā sasniedzis augstāko līmeni kopš 2015.gada janvāra ir par 10,2% augstāks nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada. Paši straujākie kāpumi bijuši piena produktu un labības cenu indeksiem, bet cenu pieaugumi pēdējā gada laikā bijuši arī pārējās neapstrādātās pārtikas grupās, izņemot vienīgi cukuru, kuram cenu indekss pazeminājies par 26%. Neapstrādātās  pārtikas cenu dinamika pasaulē kopumā ir līdzīga pārtikas preču cenu svārstībām Latvijā, vienīgi cukura cenas pazeminājums Latvijā līdz šim nav bijis vērojams, jūlijā tā cenai salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju palielinoties par 9,1%.

Ja lielākā inflāciju paaugstinošā ietekme jūlijā bijusi pārtikas cenu kāpumam, pretēju virzību uzrādījušas degvielas cenas. Līdz ar naftas cenu pazemināšanos jūnijā līdz zemākajam līmenim pēdējo desmit mēnešu laikā, degvielas cenu gada pieaugums no tuvu 20% 2017.gada pirmajos mēnešos jūlijā ir samazinājies līdz tikai 0,3%. Pie pašreizējās naftas cenu dinamikas būtiska degvielas cenu paaugstināšanās arī tuvākajos mēnešos nav gaidāma, degvielas cenām turpinot pazeminoši ietekmēt inflācijas līmeni.

Tāpat būtiska inflāciju pazeminoša ietekme jūlijā bijusi apģērbu un apavu cenu pazeminājumam – par 11,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi un par 5,1% salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju. Savukārt pakalpojumu cenas, īpaši apdrošināšanas un finanšu pakalpojumu cenas, turpināja jūtami palielināties. Apdrošināšanas pakalpojumu cenu kāpums gada griezumā jūlijā sasniedzis jau 31,6%, finanšu pakalpojumi gada laikā sadārdzinājušies par 5,9%, kamēr sakaru pakalpojumu cenu pieaugums jūlijā nedaudz vājinājies, noslīdot līdz 3,8%. Kopumā pakalpojumu cenas Latvijā joprojām palielinās straujāk nekā preču cenas, jūlijā visiem pakalpojumiem kopā sadārdzinoties par 2,9%, kamēr preču cenas bija par 2,6% augstākas nekā pirms gada. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI