DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Jūnijā būvniecības izmaksas palielinājās par 0,2 %

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2017. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Strādnieku darba samaksa1 pieauga par 0,4 %, būvmateriālu cenas – par 0,2 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,1 %.

Salīdzinot ar 2016. gada jūniju, būvniecības izmaksas palielinājās par 2,0 %. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,9 %, būvmateriālu cenas – par 1,9 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas  – par 0,8 %.

Jūnijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums montētājiem, kā arī cenu pieaugums dolomīta šķembām.

Būvniecības izmaksu indeksi
(2010=100)

2017. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 1. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 1,3 %. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,6 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,9 %, bet būvmateriālu cenas – par 0,7 %.

2017. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2016. gada 2. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis pieauga par 2,0 %. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 4,5 %, būvmateriālu cenas – par 1,8 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,7 %.

2017. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Cenu apsekojuma izlasē iekļauti būvuzņēmumi, kam 2016. gadā bija lielākais pašu spēkiem veiktais būvdarbu apjoms. 72 % no apsekotajiem uzņēmumiem pašu spēkiem veikto darbu apjoms pārsniedza 1 milj. eiro gadā, no tiem 26 % uzņēmumu darbu apjoms bija virs 5 milj. eiro gadā. Tirdzniecības uzņēmumu atlases kritērijs ir to apgrozījuma lielums un specializācija.

Plašāka informācija par būvniecības izmaksām pieejama CSP datubāzē sadaļā "Ražotāju cenas". Datus par būvniecības izmaksu pārmaiņām 2017. gada jūlijā publicēs 25. augustā.

1Būvniecībā nodarbināto strādnieku bruto darba samaksa stundā, kas sadalīta pa galvenajām profesijām:

  • mūrnieki un tiem radniecīgu profesiju strādnieki;
  • betonētāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki;
  • namdari un būvgaldnieki;
  • apdares būvdarbu strādnieki (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi);
  • krāsotāji un tiem radniecīgu profesiju strādnieki;
  • elektriķi;
  • asfaltētāji;
  • ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādnieki;
  • montētāji;
  • metinātāji.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI