DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Māris Kučinskis atzinīgi novērtē Spānijas nozīmīgo ieguldījumu drošības stiprināšanā reģionā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidents Māris Kučinskis otrdien, 18. jūlijā Rīgā tikās ar Spānijas premjerministru Mariano Rahoju. Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar drošību, situāciju Eiropā, kā arī abu valstu attiecības.

Abas puses atzinīgi novērtēja faktu, ka Spānija ir viena no tām valstīm, kuras bruņotie spēki veido Ādažos izmitināto NATO bataljonu. Spānija ir nosūtījusi uz Latviju 310 karavīrus, 15 "Pizarro" tankus un sešas "Leopardo" bruņumašīnas. Savukārt laika posmā no šā gada maija līdz augustam Spānija ceturto reizi piedalās Baltijas gaisa telpas novērošanas misijā ar bāzi Igaunijā ar 130 karavīriem un četrām F18 lidmašīnām.

M. Kučinskis iepazīstināja M. Rahoju ar Latvijā īstenoto reformu gaitu, īpaši akcentējot nodokļu reformu, ar kuru saistītie likumprojekti šobrīd ir nodoti izskatīšanai Saeimā. "Mūsu mērķis ir panākt 5% iekšzemes kopprodukta pieaugumu. Lai to izdarītu, mums jābūt tādai nodokļu politikai, kas spēj konkurēt ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm un piesaistīt investīcijas, tostarp no Spānijas," sacīja M. Kučinskis. Apspriests tika arī "Rail Baltica" projekts, akcentējot tā nozīmi Eiropā. "Rail Baltica" ir nozīmīgākais transporta infrastruktūras projekts Baltijas reģionā, kas savienos Baltijas valstis ar pārējo ES, ievērojami uzlabojot reģiona mobilitāti un veicinot tirdzniecību.

Sarunas laikā tika skarts arī jautājums saistībā ar enerģētikas tirgus attīstību. Tika uzsvērts, ka Baltijas valstis daudz paveikušas, lai integrētos ES enerģētikas infrastruktūrā. Vienlaikus nepieciešama visu iesaistīto partneru politiskā griba un ES atbalsts, tostarp finansiālais, lai spertu nākamos soļus - veiktu Baltijas elektrības sistēmu desinhronizāciju no Krievijas un izveidotu vienotu Baltijas gāzes tirgu. "Esam konsekventi iestājušies par Vienotā tirgus tālāku stiprināšanu. Mūs satrauc atsevišķas likumdošanas iniciatīvas, tostarp Mobilitātes pakotne un Nosūtīto darbinieku direktīvas, kuras var būtiski ierobežot t.s. perifēro valstu konkurētspēju," tā M. Kučinskis.

Tāpat M. Rahojs tika informēts par pasākumiem, kas saistīti ar Latvijas simtgades sagaidīšanu, saistībā ar kuru apmeklēt Latviju ir uzaicināts Spānijas karalis Felipe VI.

M. Kučinskis un M. Rahojs pievērsa uzmanību arī Eiropā notiekošajiem procesiem saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no ES jeb Brexit, nākamo ES daudzgadu plānošanas periodu un citām aktualitātēm. Abas puses bija vienisprātis, ka ES šajos jautājumos ir jābūt vienotai.

Tikšanās laikā Spānijas premjerministrs M.Rahojs uzaicināja Latvijas Ministru prezidentu vizītē Spānijā nākamā gada sākumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI