DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūlijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

M. Kučinskis ar Ziemeļreinas-Vestfālenes Ministru prezidentu apspriež abu pušu sadarbības iespējas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidents Māris Kučinskis ceturtdien, 6.jūlijā, Diseldorfā tikās ar Ziemeļreinas-Vestfālenes Ministru prezidentu Arminu Lašetu (Armin Laschet).

Tikšanās laikā tika apspriesti jautājumi, kas skar Latvijas un minētās Vācijas federālās zemes ekonomiskās attiecības, kā arī situācija saistībā ar drošības jautājumiem Eiropā.

M. Kučinskis akcentēja, ka šī vizīte ar fokusu uz ekonomisko sadarbību un pašvaldību kontaktiem, it īpaši ņemot vērā, ka Ziemeļreina – Vestfālene ir viena no svarīgākajiem Latvijas ekonomiskās sadarbības partneriem, tā ir starp vadošajiem partneriem investīciju jomā.

Vācija kopumā ir svarīgs investors Latvijā, tādēļ pausts gandarījums par vācu uzņēmēju noskaņojuma uzlabošanos attiecībā uz Latvijas ekonomikas nākotnes prognozēm un investīciju klimatu. 2016. gadā Vācija bija otrais nozīmīgākais Latvijas tirdzniecības partneris aiz Lietuvas. Kopējais preču tirdzniecības apgrozījums pērn veidoja 1,95 miljardus eiro.  Sadarbībā ar Ziemeļreinu – Vestfāleni tiek saskatītas iespējas paplašināt sadarbību IKT, digitālo tehnoloģiju, transporta un loģistikas jomās.

Vācijas puse izrādīja interesi par interneta tehnoloģiju ieviešanu Latvijā, īpaši valsts pārvaldē, kā arī par iespēju pārņemt Latvijas pieredzi šajā jomā.

Abas puses bija vienisprātis, ka veiksmīga sadarbība starp Latviju un Ziemeļreinas-Vestfālenes reģionu līdz šim bijusi profesionālās izglītības jomā

Tāpat tika uzsvērts, ka pievienotās vērtības un inovācijas sekmēšana ir viena no Latvijas valdības prioritātēm, īpaši izceļot Latvijas atbalstu strauji augošo tehnoloģiju uzņēmumu jeb jaunuzņēmumu (start-up) attīstības veicināšanai. "Esmu pārliecināts, ka Latvija var kļūt par jaunuzņēmumu izvēli Nr.1 Baltijas valstīs," tā M. Kučinskis.

Abi Ministru prezidenti arī apsprieda situāciju Eiropā pēc Lielbritānijas paziņošans par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb Brexit. M. Kučinskis uzsvēra, ka turpmāko pāris gadu laikā sarunu ceļā ir svarīgi panākt tādu turpmāko attiecību modeli, kas apmierinātu abas puses – gan ES, gan Lielbritāniju, un šajās attiecībās neveidotos plaisa.

6. jūlijā arī plānots Ministru prezidenta apmeklējums Duisport ostu, lai pārrunātu, kā apvienojot Duisport un Latvijas tranzīta koridora iespējas, lai attīstītu jaunas loģistikas ķēdes starp Eiropu un Ķīnu. Investoru uzmanību plānots vērst uz tādām Latvijas priekšrocībām kā izeja pie jūras, ostu darbības kvalitāte un to attīstītā infrastruktūra, lidosta "Rīga" un tās sniegtās iespējas multimodālu transporta savienojumu nodrošināšanā.

Sarunas noslēgumā M. Kučinskis uzaicināja A. Lašetu apmeklēt Latvijas simtgadei veltītos pasākumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI