DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID: turpmāk nokavējuma nauda nepārsniegs 40 procentus no nodokļu parāda summas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk – VID) informē, ka no šī gada 1.jūlija nokavējuma nauda par kavētajiem nodokļu maksājumiem tiek samazināta līdz 40 procentiem no nodokļu parāda summas. Savukārt, labprātīgi vienojoties par parādu nomaksas grafiku, ievērojami tiek samazināta nokavējuma naudas likme.

1.jūlijā stāsies spēkā grozījumi1 likumā "Par nodokļiem un nodevām" attiecībā uz nokavējuma naudas aprēķinu par kavētajiem nodokļu maksājumiem.

Turpmāk likums noteiks, ka nokavējuma naudas aprēķināšana nokavētajiem nodokļu maksājumiem tiek pārtraukta, ja tās apmērs pārsniedz divas piektdaļas no nokavētā maksājuma jeb 40 procentus no nodokļu parāda summas.

Tādējādi 30.jūnijā tiks apturēts nodokļu parādu nokavējuma naudas aprēķins, ja tas būs sasniedzis vai pārsniedzis divas piektdaļas no parāda, un nākamajiem nodokļu maksājumiem, ja samaksas termiņš būs kavēts, nokavējuma naudu aprēķinās līdz brīdim, kad tās apmērs sasniegs divas piektdaļas no nokavētā maksājuma.

Lai atvieglotu labprātīgu nodokļu parādu samaksu, nodokļu likumos tiek piedāvātas vairākas iespējas nomaksāt nodokļu parādu pa daļām. Sākot ar 1.jūliju, nodokļu maksātājiem, kas labprātīgi izmantos iespēju sastādīt nodokļu parāda atmaksas grafiku, tiks samazināta nokavējuma naudas likme. Turpmāk par katru nokavēto dienu tiks aprēķināti tikai 0,025 procenti no lēmumā noteiktās nodokļu pamatparāda summas.

Papildus atgādinām, ka likums "Par nodokļiem un nodevām" noteic nodokļu maksātāja pienākumu noteiktajā termiņā un pilnā apmērā nomaksāt nodokļus un nodevas. Tomēr, ja rodas grūtības ievērot likumā noteikto samaksas termiņu, lūdzam laikus meklēt risinājumu. Ja nodokļu maksātājam ir kavētie nodokļu maksājumi, brīdinājums par to tiek parādīts VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Plašāka informācija par iespējām nomaksāt nodokļu parādu pa daļām ir atrodama VID tīmekļa vietnē (mājaslapā) sadaļā "Nodokļu parādi".

Informāciju par likumā noteiktajām iespējām pagarināt nodokļu samaksas termiņu saņemsiet arī, zvanot uz tālruni 67120000 vai nosūtot savu jautājumu uz e-pasta adresi VID.konsultanti@vid.gov.lv.
 


1 Līdz 2017.gada 30.jūnijam nokavējuma nauda par kavētajiem nodokļu maksājumiem nedrīkst pārsniegt 100 procentus no nodokļu parāda summas, savukārt nokavējuma naudas likme ir 0,05 procenti no nodokļu pamatparāda summas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI