26. jūnijā, 2017
TĒMA: Ekonomika

Astana EXPO 2017 izglītības nedēļas ietvaros diskutē par iespējām un sadarbību

Trešdien, 21. jūnijā, izstādes Astana EXPO 2017 ietvaros Latvijas paviljonā notika apaļā galda diskusija, kur piedalījās Latvijas un Kazahstānas Izglītības un zinātnes ministriju, dažādu aģentūru, universitāšu un augstskolu pārstāvji, lai runātu par aktualitātēm un turpmāko sadarbību.

Pasākumā piedalījās vairāk nekā 30 dalībnieku no Latvijas un Kazahstānas, tostarp Akadēmiskā informācijas centra valdes priekšsēdētāja Baiba Ramiņa, Izglītības ministrijas politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktora vietniece Anita Vahere-Abražune, Valsts izglītības attīstības aģentūras Izglītības programmu departamenta direktore Ennata Kivriņa un Starptautiskās sadarbības programmu daļas vadītāja Sintija Šmite, Kazahstānas starptautisko programmu centra viceprezidente Zulfiya Torebekova, Nazarbajeva universitātes viceprezidente Kadiša Dairova un citi. Sarunās piedalījās arī pārstāvji no abu valstu lielākajām augstskolām.

Tikšanās laikā klātesošie diskutēja par turpmāk veicamajiem pasākumiem gan divpusējo projektu, gan Erasmus+ programmas ietvaros, kā arī izvērtēja sadarbības prioritātes, tostarp savstarpēju diplomu atzīšanas jautājumus mobilitātes sekmēšanai. Izglītības un zinātnes nedēļas ietvaros  Rīgas Tehniskā universitāte, parakstīja sadarbības līgumu ar Rietumu Kazahstānas Lauksaimniecības-Tehnisko universitāti.

Akadēmiskā informācijas centra valdes priekšsēdētāja Baiba Ramina sanāksmi novērtē kā ļoti produktīvu: "Mēs konstatējām, ka  augstākās izglītības iestādes jau sadarbojas un ir ieinteresētas vēl vairāk paplašināt sadarbību gan augstākajā izglītībā, gan zinātnē. Kazahstāna ir veikusi apjomīgas reformas augstākajā izglītībā Boloņas procesa ietvaros, ieviešot grādu sistēmu un kvalifikāciju ietvarstruktūru. Augstākās izglītības kvalitāte ir prioritāte gan Latvijā, gan Kazahstānā un abu valstu kvalitātes novērtēšanas aģentūras izteica vēlmi sadarboties un apmainīties ar ekspertiem.   ā bija patiesi veiksmīga tikšanās, jo redzējām atsaucību no Kazahstānas Izglītības un zinātnes ministrijas un kvalitātes novērtēšanas  aģentūrām. Latvijas un Kazahstānas augstskola ir atvērtas sadarbībai, un jau notiek aktīva studentu apmaiņa. Akadēmiskā mobilitāte pieaug ar katru gadu."

Izglītības nedēļa izstādē Astana EXPO 2017 Latvijas paviljonā ir pirmā tematiskā nedēļa, kuras ietvaros notiek dažādi pasākumi un tikšanās, lai veicinātu Latvijas un Kazahstānas sadarbību izglītībā dažādos līmeņos, gan valsts iestāžu, gan augstskolu, Kazahstānas studentu interesi par studiju iespējām Latvijā un augstākās izglītības eksporta attīstību.

Expo ASTANA 2017 Latvijas paviljona organizētājs ir Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un tā vadmotīvs – "Enerģija ir mūsu dabā" (Energy is in our nature). Dalība izstādē notiek ar vairāk nekā 30 uzņēmumu atbalstu, tostarp "Latvijas Dzelzceļš" koncerna uzņēmumiem, Rīgas Brīvostas pārvaldi, Rīga Tūrisma attīstība biroju, Liepājas Speciālo ekonomikas zonu, "Squalio" un citiem.