DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Vispārējo lietu padome apspriež ES finanšu nākotni, jūnija Eiropadomi un Brexit sarunu norisi

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
20. jūnijā, piedaloties Vispārējo lietu padomes diskusijā par gatavošanos 22. un 23. jūnija Eiropadomei, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra Latvijai nozīmīgākos jautājumus, tostarp darba turpināšanu pie ārējās drošības un aizsardzības, atvērtas Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības politikas nozīmi un Vienotā tirgus padziļināšanu, īpaši pakalpojumu jomā.

"Latvija ļoti novērtē panākto progresu ES–NATO kopīgās deklarācijas īstenošanā. Ārējās drošības un aizsardzības jomā jāturpina darbs pie dalībvalstu aizsardzības spēju pilnveides un Eiropas aizsardzības sadarbības," sacīja parlamentārā sekretāre.

Pievēršoties ekonomiskās izaugsmes jautājumiem,  Z. Kalniņa-Lukaševica sacīja, ka "ES ārējās tirdzniecības politikā svarīgi nodrošināt, ka turpinām atvērtu un uz noteikumiem balstītu tirdzniecības politiku. Tāpat ekonomiskās izaugsmes un nodarbinātības veicināšanai mums jāstrādā pie ES Vienotā tirgus padziļināšanas, īpaši pakalpojumu sektorā."

Sanāksmē tika apstiprināta ES Padomes 18 mēnešu programma, kurā uzmanība veltīta Stratēģiskās programmas un nesen apstiprinātās Romas deklarācijas ieviešanai. 18 mēnešu programmu kopīgi sagatavoja nākamās prezidentvalstis – Igaunija, Bulgārija un Austrija. Latvija atbalsta ES Stratēģiskās programmas un nesen apstiprinātās Romas deklarācijas ieviešanu, kas uzsver izaugsmes, konkurētspējas un nodarbinātības jautājumus, kā arī aktuālos drošības, migrācijas un klimata pārmaiņu izaicinājumus.

Eiropas semestra ietvaros Vispārējo lietu padomē nolemts nodot valstu specifiskās rekomendācijas apstiprināšanai Eiropadomē. Ieteikumi Latvijai turpina pagājušā semestra ciklā adresētos virzienus nodokļu, sociālās aizsardzības, veselības un publiskā sektora reformu īstenošanai.

Eiropas Komisija līdz jūnija beigām plāno nākt klajā ar pārdomu dokumentu par ES finanšu nākotni. Lai uzklausītu dalībvalstu viedokļus pirms dokumenta publicēšanas, Vispārējo lietu padomes ietvaros notika diskusija ar budžeta komisāru Ginteru Etingeru (Günther Oettinger). Z. Kalniņa-Lukaševica šajā diskusijā uzsvēra, ka "ES daudzgadu budžetā pēc 2020. gada ir svarīgi rast līdzsvaru starp ES budžeta atbalstu ekonomisko atšķirību mazināšanai un nepieciešamību risināt drošības un migrācijas izaicinājumus."

Savukārt 27 dalībvalstu sastāvā Vispārējo lietu padome pievērsās Apvienotās Karalistes izstāšanās sarunām. Sanāksmē dalībvalstis tika informētas par 19. jūnijā notikušo pirmo sarunu raundu, kas kopumā noritējis konstruktīvā un pozitīvā gaisotnē. Tāpat tika apspriesta procedūra lēmuma pieņemšanai par to, uz kurām dalībvalstīm pārvietos Eiropas Zāļu aģentūru un Eiropas Banku iestādi, kuras šobrīd atrodas Apvienotajā Karalistē. 27 dalībvalstu balsojums par aģentūru turpmāko atrašanās vietu ir plānots šā gada rudenī.

Pirms Vispārējo lietu padomes sanāksmes parlamentārā sekretāre vadīja Baltijas valstu un Ziemeļvalstu (NB6) koordinācijas sanāksmi, kurā dalībnieki vienojās turpināt darbu pie NB6 valstu vienotās izpratnes veidošanas par ES Vienotā tirgus sociālajiem jautājumiem. Kā nākamo soli sadarbības veicināšanai Latvija aicinās uz ciešāku koordināciju NB6 valstu nodarbinātības un sociālo lietu ministrus. Sanāksmē valstis pārrunāja savas nostājas uz jūnija Eiropadomes sanāksmi, uzsverot ārējās drošības un aizsardzības, kā arī tirdzniecības jautājumus.

Informācijai

Vispārējo lietu padomes sanāksmes notiek reizi mēnesī, un 2017. gada pirmajā pusgadā to vada ES Padomes prezidējošā valsts Malta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI