DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Ekspertu saruna Latvijas Bankā "Zibmaksājumi – jauna ēra Latvijas banku, uzņēmumu un iedzīvotāju norēķinos"

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
7. maijā Latvijas Bankā notika ekspertu saruna "Zibmaksājumi – jauna ēra Latvijas banku, uzņēmumu un iedzīvotāju norēķinos". Latvijas Banka šoruden laiž darbā infrastruktūru, kam pieslēdzoties, bankas un citi maksājumu pakalpojumu sniedzēji var sākt piedāvāt klientiem norēķinus dažu sekunžu laikā.

Šāds zibmaksājums jeb ātrais elektroniskais maksājums līdzinās e-pastam vai īsziņai – ar datoru vai mobilo tālruni sūtīta nauda jebkurā diennakts laikā un jebkurā dienā jeb 24/7/365 režīmā nekavējoties nonāk saņēmēja kontā un šie līdzekļi ir uzreiz izmantojami. Tas ir ieguvums klientam – maksājumu ātrumā, ērtumā un reizē milzīgs, sabiedrībai neredzams darbs bankām drošu sistēmu izveidē.

Zibmaksājumi pārredzamā nākotnē neaizstās maksājumu kartes, POS terminālu infrastruktūru, bet konkurēs ar tiem ērtumā, izmaksās, piemērotībā noteiktās dzīves un biznesa situācijās.

Diskusijas galvenās tēzes, secinājumi.

1. Latvija būs pirmā valsts eiro zonā, kur darbosies zibmaksājumu infrastruktūra, kas atbilst vienotās eiro maksājumu telpas noteikumiem.

  • 28. augustā tā kļūs pieejama Latvijas Bankas Elektroniskā klīringa sistēmas dalībniekiem – bankām un citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem, bet sagaidāms, ka lietotāji plašāk iesaistīsies no novembra beigām.
  • Novembra beigās Latvijas Bankas risinājums tiks savienots ar eiro maksājumu telpas ātro maksājumu infrastruktūru, kura tad būs uzsākusi darbu.

2. Klientu pieprasījums noteiks banku vēlmi pieslēgties zibmaksājumu infrastruktūrai: cilvēku, īpaši jaunās paaudzes "digitālā apetīte" ir augsta. Sākotnēji zibmaksājumu pakalpojumus eiro maksājumu telpā gatavojas piedāvāt apmēram 30 kredītiestādes, un to skaits pakāpeniski augs.

3. Plašs zibmaksājumu lietojums Latvijā būs iespējams pēc lielāko banku pieslēgšanās šai infrastruktūrai.

  • Banka "Citadele" apstiprina pieslēgšanos Latvijas Bankas zibmaksājumu infrastruktūrai līdz ar tās palaišanu augusta beigās.
  • Citas lielākās bankas Latvijā – "Swedbank", "SEB banka" – apliecina interesi par zibmaksājumu kā vērtīgu risinājumu  un vēlas tādu piedāvāt klientiem iespējami drīz pēc Eiropas infrastruktūras palaišanas.

4. Norēķini mobila maksājuma veidā starp vienas bankas klientiem jau tagad notiek jebkurā laikā. Arī finanšu tehnoloģiju uzņēmumi ko līdzīgu piedāvā savu klientu lokam. Latvijas Bankas zibmaksājuma risinājums ātros maksājumus

  • izceļ ārpus vienas kredītiestādes vai mobilo aplikāciju vides ierobežojumiem un
  • nodrošinās arī saiti ar jebkuru zibmaksājumu sniedzēju eiro maksājumu telpā.

5. Ātro maksājumu risinājumam Eiropas mērogā no vienas puses pieslēgsies Latvijas Banka ar savu zibmaksājumu sistēmu un tās klientiem, no otras - tādas Latvijas bankas kā "Swedbank", "SEB banka", kā arī citu Eiropas maksājumu telpas valstu bankas. Tādējādi zibmaksājumi mūsu iedzīvotājiem un uzņēmumiem kļūs iespējami kā Latvijas, tā Eiropas mērogā. Interesi izteikuši arī Latvijas finanšu tehnoloģiju uzņēmumi, kuriem jauni ES noteikumi paver iespēju konkurēt ar bankām t.sk. maksājumu piedāvājumā.

6. Zibmaksājumi ir ērti kā iedzīvotājiem, tā uzņēmējiem.

Patērētājiem nav jāuztraucas par zibmaksājumu drošību. Tie būs ne tikai ērti, bet arī aizsargāti. Centrālās bankas infrastruktūra – atbilst visiem kiberdrošības nosacījumiem (tās klīringa sistēma arī pāries uz zibmaksājumu režīmu, ne vairs septiņām maksājumu veikšanas sesijām dienā). Liels papildu darbs stāv priekšā bankām, lai:

  • banku sistēmas un aplikācijas būtu gatavas starpbanku maksājumiem 24 stundu, 7 dienu režīmā un
  • zibenīgā un nepārtrauktā režīmā turpinātu nodrošināt drošību pret krāpniecību, nepieļautu terorisma finansēšanu. 
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI