DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. maijā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs tiekas ar jauno Hondurasas vēstnieku

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
29. maijā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs tikās ar jauno Hondurasas nerezidējošo vēstnieku Latvijā Roberto Očoju Madridu (Roberto Ochoa Madrid), kurš no 29. līdz 31. maijam Rīgā uzturas akreditācijas vizītē. Tikšanās laikā puses pārrunāja divpusējās attiecības, Latvijas un Hondurasas sadarbību starptautiskajās organizācijās, sadarbību starp Eiropas Savienību un Centrālameriku, kā arī ES un Latīņamerikas, un Karību jūras reģiona valstu kopienu (CELAC).

Sarunā Ārlietu ministrijas valsts sekretārs aicināja attīstīt divpusējo sadarbību, minot tirdzniecību, izglītību un zinātni kā potenciālās sadarbības jomas. Tāpat abas puses apsprieda nepieciešamību pievērst lielāku uzmanību valstu savstarpējai atpazīstamībai. Šajā kontekstā tika uzsvērta gatavošanās gaidāmajam ES–CELAC valstu un valdību vadītāju samitam Salvadorā 26. un 27. oktobrī. Tas dos papildu iespēju veicināt abu reģionu aktīvāku dialogu, tostarp par tādiem globālas nozīmes jautājumiem kā drošība un miers, ilgtspējīga attīstība un klimata pārmaiņas.

Pārrunājot ES un Centrālamerikas sadarbību, amatpersonas minēja veiksmīgo politisko dialogu, kā arī atzinīgi novērtēja ES palīdzību Centrālamerikas attīstībai, tostarp atbalstu Hondurasas attīstībai no 2014. līdz 2020. gadam. Abu reģionu visaptverošām attiecībām nozīmīgs ir 2012. gada 29. jūnijā Hondurasā noslēgtais ES un Centrālamerikas Asociācijas nolīgums. Lai nolīgums stātos spēkā, tas vēl jāratificē visu iesaistīto dalībvalstu parlamentiem. Starplaikā kopš 2013. gada provizoriski tiek piemērota nolīguma tirdzniecības sadaļa, attiecinot to uz Hondurasu, Kostariku, Nikaragvu, Gvatemalu, Salvadoru un Panamu.

30. maijā vēstnieks Roberto Očoja Madrids iesniegs akreditācijas vēstules Valsts prezidentam Raimondam Vējonim un tiksies ar Saeimas priekšsēdētājas biedru Gundaru Daudzi.

Uzziņai

Hondurasas vēstnieks Roberto Očoja Madrids rezidē Briselē, Beļģijā, un kopš 2016. gada 1. februāra ir Hondurasas vēstnieks Eiropadomē un Eiropas Komisijā, ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Beļģijā.

Kopš 2010. gada tiek uzturēts regulārs ES un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas (Community of Latin American and Caribbean States, CELAC) dialogs. ES un CELAC starpreģionālās sadarbības mērķi un uzdevumi tiek pārskatīti ik pēc diviem gadiem ES un CELAC valstu, un valdības vadītāju samitos, kā arī starplaikā ikgadējās ārlietu ministru sanāksmēs. 2017. gada oktobra beigās tiek plānots trešais ES un CELAC valstu, un valdību vadītāju samits, kā arī ārlietu ministru tikšanās Salvadorā, Salvadoras Republikā.

2016. gada 25. oktobrī tika parakstīts Nolīgums, ar ko izveido ES un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu starptautisko fondu (EU-LAC Foundation). Nolīguma mērķis ir atbalstīt abu reģionu sadarbību uzņēmējdarbības, izglītības un zinātnes jomās, kā arī veicināt reģionu savstarpējo atpazīstamību. Latvija kā viena no pirmajām dalībvalstīm 11. maijā Nolīgumu apstiprināja Saeimā.

Latvija ir identificējusi šādas prioritātes sadarbībai ar Latīņamerikas un Karību valstu reģionu: uzņēmējdarbības attīstība, izglītība un zinātne, vides aizsardzība, narkotiku izplatības apkarošana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI