29. maijā, 2017
TĒMA: Pašvaldības

K.Gerhards: Nekustamā īpašuma nodoklis ir jāmazina!

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards šodien, 2017.gada 29.maijā, tiekoties ar Nacionālās apvienības (NA) Rīgas domes (RD) deputātiem, pauda stingru atbalstu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) jautājuma sakārtošanai ne tikai Rīgas pašvaldībā, bet arī nacionālā mērogā. NĪN piemērošana ir sasāpējis jautājums Rīgas pilsētas iedzīvotājiem. Īpaši cieš tie, kuru dzimtas mājas atrodas Mežaparkā, Teikā, Berģos, Bieriņos un citviet.

Sarunā piedalījās RD mēra amata kandidāte Baiba Broka, RD NA frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis un RD NA frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ģirts Lapiņš.

"Rīgas pašvaldība, sākotnēji visiem iedzīvotājiem nosakot maksimālo NĪN likmi 1,5% apmērā un pēc tam piemērojot dažādus atvieglojumus, ir izveidojusi sarežģītu, nepārskatāmu un neizsekojamu sistēmu. Daudzi rīdzinieki nezina par atlaidēm, kas viņiem pienākas un tāpēc tās neizmanto. Tāpat pieeja, ka tiklīdz dzīvojamā platība uz vienu cilvēku pārsniedz 30 m2, tiek piemērota augstāka NĪN likme, nav pamatota. Tā rezultātā Rīgas iedzīvotāji ir spiesti atgriezties padomju laika šaurajos dzīvokļos, pametot dzimtas mājas. Apzināti vai neapzināti, bet šāda pašvaldības rīcība rada situāciju, ka iedzīvotāji, piespiedu kārtā, pašvaldību noteiktās teritorijās tiek grupēti pēc viņu ienākumiem. Jau drīzumā Mežaparkā, Teikā, Berģos, Bieriņos un citviet iedzīvotāji nevarēs atļauties tur dzīvot, kas var novest pie apkaimju degradācijas – cilvēki dosies prom un atsevišķas vietas paliks pustukšas. Rīgā jau šobrīd ir vērojama tendence, ka  iedzīvotāji pārceļas uz Pierīgu. Tas ir jāmaina," tikšanās laikā atzīst K.Gerhards.

Ministrs pauž pārliecību, ka NĪN jautājums ir jārisina nekavējoties un tas jādara šobrīd apspriestās nodokļu reformas kontekstā: "Nodokļu sistēmai kopumā jābūt vienotai un sabalansētai. Šī ir joma, kas nav sakārtota, un ir pēdējais brīdis to izdarīt," uzsver K.Gerhards.

Tikšanās laikā RD priekšsēdētājas amata kandidāte Baiba Broka pauda atbalstu ministra iniciatīvai: "Šobrīd Rīgā Nacionālā apvienība savās prioritātēs NĪN jomā primāri izvirzījusi jauno ģimeņu vienīgā mājokļa un dzimtas mājokļa īpašnieku jautājumu, bet problēma pieprasa plašāku risinājumu un tas ir jārod nekavējoties. Mazinot likmi kopumā, izpaliks sarežģītas NĪN atlaižu shēmas, šis nodoklis būs iedzīvotājiem saprotams un samaksājams, bet atvieglojumus tādā gadījumā varēs piemērot atsevišķām, salīdzinoši nelielām iedzīvotāju grupām. "

"NĪN nedrīkst radīt lielu, nepanesamu finansiālu slogu iedzīvotājiem un veicināt nodokļu parāda pieaugumu. NĪN ir jānodrošina paredzami ieņēmumi pašvaldību budžetos, tomēr tā piemērošanai ir jābūt pamatotai un atbildīgai," uzsver K. Gerhards.

Dainis Locis, RD NA frakcijas priekšsēdētājs uzskata, ka: "Rīgas iedzīvotājiem, maksājot nodokļus, jābūt arī pārliecībai, ka šie finanšu līdzekļi tiks izmantoti konkrētās pilsētas apkaimes infrastruktūras sakārtošanai. Pagaidām liela daļa Rīgas iedzīvotāju, maksājot arvien lielākus nodokļus, nejūt reālus uzlabojumus."

Tikšanās notika, lai izvērtētu šī Rīgas pilsētas domes sasaukuma laikā paveikto. Papildus NĪN kā problēmjautājumi tika pārrunāti latviešu plūsmas bērnudārzu nepieejamība, pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības necaurspīdīgums, nepilnības sabiedriskā transporta organizēšanā, gaisa kvalitātes uzlabošana, pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitāte  un citi jautājumi, kuru risināšanai abas puses nolēma vēl ciešāk sadarboties nākamajā domes sasaukumā.