DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Abu Meri piedalās konferencē par sieviešu ekonomisko spēju stiprināšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Labklājības ministrijas (LM) parlamentārais sekretārs Hosams Abu Meri 25. un 26. maijā Lietuvas galvaspilsētā Viļņā piedalās Āzijas-Eiropas sadarbības tīkla organizētajā konferencē par sieviešu ekonomisko spēju stiprināšanu, kurā informēs par Latvijas pieredzi un iniciatīvām dzimumu līdztiesības veicināšanā.

Konferences mērķis ir nodrošināt Āzijas un Eiropas valstu pieredzes un labās prakses apmaiņu dzimumu līdztiesības politikas plānošanā un īstenošanā. Īpašu uzmanību paredzēts pievērst dažādiem aspektiem, kas ietekmē sieviešu un vīriešu nevienlīdzīgo ekonomisko situāciju - atšķirībām sieviešu un vīriešu atalgojumā, diskriminācijai darba tirgū, sieviešu un vīriešu nelīdzsvarotai pārstāvniecībai lēmumu pieņemšanas pozīcijās, kā arī diskutēt par iespējamajiem risinājumiem, kas šīs atšķirības varētu mazināt - meiteņu un sieviešu iesaiste dabaszinātņu un informācijas tehnoloģiju sektorā, sieviešu uzņēmējdarbības veicināšana, darba un ģimenes dzīves saskaņošanas iespēju dažādošana.  un valstu institucionālajiem mehānismiem dzimumu līdztiesības nodrošināšanai.

Sieviešu ekonomisko spēju stiprināšana nozīmē tādas vides radīšanu, kas ļauj sievietēm īstenot savas tiesības un iespējas pilnvērtīgi iesaistīties ekonomiskajos procesos, piemēram, saņemot atalgojumu, kas nav zemāks par tajā pašā nozarē un amatā strādājoša vīrieša atalgojumu, īstenojot karjeru izvēlētajā profesijā vai līdzvērtīgi piedaloties politiskos procesos.

Kā liecina statistikas dati sieviešu nodarbinātības līmenis Latvijā 2016. gadā bija 67.6 procenti, kas ir nedaudz zemāks nekā vīriešu nodarbinātības līmenis – 70 procenti. Neskatoties uz to, ka sieviešu nodarbinātības līmenis ar katru gadu pieaug, joprojām saglabājas atšķirības sieviešu un vīriešu atalgojumā, proti, 2016. gadā sieviešu vidējā darba samaksa bija par 16 procentiem zemāka nekā vīriešiem. Ekspertu novērojumi liecina, ka minētās atšķirības lielā mērā ietekmē sabiedrībā pastāvošie stereotipi par sieviešu un vīriešu lomām, tai skaitā, par sievietēm un vīriešiem piemērotām profesijām un amatiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI