DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Pārrunā aktualitātes veselības nozarē

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 24.maijā, veselības ministre Anda Čakša tikās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, lai pārrunātu aktualitātes veselības nozarē un iepazīstinātu ar sagatavoto veselības aprūpes sistēmas reformu plānu.

Veselības aprūpes reformas ietvaros plānots veikt virkni pasākumu ar mērķi uzlabot sabiedrības veselības rādītājus, pilnveidot veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju tīklu, veicināt veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti neatkarīgi no pakalpojuma saņemšanas vietas, risināt cilvēkresursu problēmas nozarē un attīstīt stratēģisku pieeju veselības aprūpes pakalpojumu iepirkšanā.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti veselības aprūpes finansēšanas jautājumi. Uzsverot nepieciešamību pēc papildu finansējuma novirzīšanas veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai un ārstniecības personu darba samaksas jautājumu risināšanai, veselības ministre Anda Čakša arī iepazīstināja Valsts prezidentu ar nozares pārraudzības procesu īstenošanas gaitā īstenotajiem efektivizācijas pasākumiem, pārskatot finansējuma sadalījumu un izlietojumu (piemēram, pārskatot tarifus un apmaksas nosacījumus).

Pārrunājot cilvēkresursu nodrošinājumu veselības nozarē un ārstniecības personu protestus saistībā ar Ārstniecības likumā noteiktā pagarinātā normālā darba laika iespēju, veselības ministre Anda Čakša uzsvēra nepieciešamību būtiski palielināt ārstniecības personu darba samaksu, lai motivētu speciālistus darbam neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā. Paralēli izstrādātajam veselības reformu plānam šogad jau īstenoti vairāki pasākumi - palielināts valsts apmaksātais tarifs dzemdībām, palielināts tarifs onkoloģiskām operācijām, kas pacientiem veiktas pēc pirmreizēji diagnosticētas onkoloģiskas slimības, palielinātas fiksētās piemaksas ārstniecības iestāžu neatliekamās medicīniskās palīdzības un pacientu uzņemšanas nodaļām, kurās nodrošina diennakts dežūras, un izlīdzināts ārstniecības personu posteņu skaits, kas slimnīcās nepieciešams neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai. Reformu plāna ietvaros ir paredzēta ārstniecības personu darba samaksas palielināšana sākot ar 2018.gadu, vienlaikus, tam nepieciešams papildu finansējums nozares budžetā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēra, ka veselības aprūpes reforma ir viens no šīs valdības svarīgākajiem uzdevumiem. "Valstij ir jānodrošina iedzīvotāju vajadzības pēc kvalitatīvas un pieejamas veselības aprūpes, tāpēc valdībai jāmeklē skaidrs un ilgtspējīgs papildu finansējuma avots. Vienlaikus sabiedrības veselību raksturojošie dati rāda, ka jāpievērš lielāka uzmanība ne tikai ārstniecības jautājumiem, bet arī veselības veicināšanai, slimību profilaksei un rehabilitācijas procesam. Šajā jomā liela atbildība jāuzņemas arī katram cilvēkam pašam. Mums ir gan jāmaina iedzīvotāju attieksme pret veselības uzturēšanu, gan jāsakārto un jāfinansē tāda sistēma, kas nodrošina kvalitatīvu veselības aprūpi," teica Valsts prezidents.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI