23. maijā, 2017
TĒMA: Finanses

Nosaka administratīvo atbildību grāmatvedības jomā un kompetenci sodu piemērošanā

Otrdien, 23.maijā, Ministru kabinets (MK) izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto likumprojektu par grozījumiem likumā “Par grāmatvedību”.

Šobrīd Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 155.¹, 155.² un 166.6  pantā ir noteiktas administratīvo pārkāpumu normas grāmatvedības jomā. Noteiktās soda normas  turpmāk tiek saglabātas un iekļautas likumprojektā administratīvo pārkāpumu sistēmā tiktāl, ciktāl tās nav pretrunā ar likumā "Par grāmatvedību" noteiktajām prasībām, un tāpat kā līdz šim, arī turpmāk pārkāpumus izskatīs Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Likumprojekts paredz noteikt administratīvo atbildību grāmatvedības jomā un kompetenci sodu piemērošanā komersantiem, kooperatīvajām sabiedrībām, ārvalstu komersantu filiālēm un nerezidentu (ārvalstu komersantu) pastāvīgajām pārstāvniecībām, biedrībām un nodibinājumiem, politiskajām organizācijām (partijām) un to apvienībām, reliģiskajām organizācijām, arodbiedrībām, iestādēm, kuras tiek finansētas no valsts budžeta vai pašvaldību budžetiem, uz valsts vai pašvaldību aģentūrām, citām juridiskajām un fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību.

FM izstrādātais likumprojekts paredz piemērot administratīvo atbildību par grāmatvedības kārtošanas neievērošanu tikai fiziskai personai – uzņēmuma vadītājam.

Tāpat jaunais likumprojekts paredz administratīvos soda veidus kā  brīdinājumu, naudas sodu vai tiesību atņemšanu. Tādējādi personai, kura administratīvo pārkāpumu būs izdarījusi pirmo reizi, vispirms būs iespēja saņemt brīdinājumu. Likumprojekts paredz administratīvo atbildību par grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu, par gada pārskatu, konsolidēto gada pārskatu neiesniegšanu noteiktajos termiņos vai nepilnīgu iesniegšanu VID, kā arī paredz piemērot administratīvo sodu par attaisnojuma dokumentu, preču piegādes vai pārvadājuma dokumentu noformēšanas, reģistrēšanas un lietošanas kārtības, tajā skaitā arī par darījumiem vai darbībām ar akcīzes precēm, kā arī kases operāciju uzskaites kārtības neievērošanu. Likumprojekts neparedz mantas konfiskāciju.

Likumprojekts pieejams šeit: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40419315&mode=mk&date=2017-05-23