18. maijā, 2017
TĒMA: Valsts pārvalde

Gundars Daudze Varšavā uzsver enerģētikas un transporta kopprojektu nozīmi

FOTO: Saeimas kanceleja

Kopīgi infrastruktūras projekti, kas savieno vairākus Eiropas reģionus, ir lielisks stimuls Eiropas ekonomikas attīstībai un vienlaikus uzlabo reģiona drošības situāciju. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, ceturtdien, 18.maijā, Polijas parlamentā uzrunājot Centrāleiropas un Austrumeiropas parlamentu priekšsēdētāju samita dalībniekus.

Sanāksmes galvenie temati ir reģiona drošība, sadarbība reģionālās infrastruktūras attīstīšanā, nacionālo parlamentu loma starptautiskajā politikā, kā arī vērtības, kas vieno Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis.

Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis un attīstītā infrastruktūra paver lieliskas tirdzniecības un transporta pakalpojumu iespējas gan ziemeļu–dienvidu, gan rietumu–austrumu virzienā. Tādēļ Latvija sevi pozicionē kā stratēģisku partneri transporta savienojumos starp Āziju, Melnās jūras valstīm un Ziemeļeiropu, norādīja G.Daudze.

Baltijas valstis ir uzsākušas darbu pie vērienīgākā infrastruktūras kopprojekta Rail Baltica, kas trīs Baltijas valstis savienos ar citām Eiropas valstīm. Neapšaubāmi, tas uzlabos reģiona mobilitāti un veicinās tirdzniecības saites, klātesošajiem sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

Kā uzsvēra G.Daudze, Rail Baltica projekts ļaus divkāršot pašreizējo vilcienu satiksmes ātrumu, sasniedzot 240 km/h. Tādējādi kravas nogādāšana no Igaunijas līdz Polijai prasīs vairs tikai divas dienas. Palielinot dzelzceļa pārvadājumu īpatsvaru, projekts ļaus samazināt vides piesārņojumu. Vienlaikus Latvijā vien tas dos iespēju radīt vairāk nekā 10 000 jaunu darbavietu.

Ne mazāk svarīgi par dzelzceļa savienojumu ar Rietumeiropu Baltijas valstīm ir reģionālā enerģijas tirgus izveide, kas dos būtisku pienesumu reģiona energodrošībai un mazinās atkarību no viena dominējošā enerģijas piegādātāja, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Latvijas ilgtermiņa prioritāte ir efektīva reģionālā dabasgāzes tirgus izveide. Šeit Baltijas valstīm vitāli svarīgs sadarbības partneris ir Polija, ar kuras palīdzību vēlamies izveidot savienojumu ar Eiropas tirgu, tādējādi nodrošinot alternatīvus gāzes piegādes ceļus. Ceram uz drīzu progresu, Polijai izbūvējot gāzes vada starpsavienojumu ar Lietuvu, uzsvēra G.Daudze.

Esam ieinteresēti reģionālā gāzes tirgus projektā līdz ar Poliju iesaistīt arī Somiju. Tādējādi enerģētikas tirgus integrācija ļaus piesaistīt jaunus tirgus dalībniekus, stiprinās konkurenci un veicinās reģiona energodrošību, atzina Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

G.Daudze arī uzsvēra reģiona valstu parlamentu būtisko lomu šo kopīgo projektu ieviešanā, jo to īstenošanai nepieciešams gan politisks likumdevēja atbalsts, gan praktisks tiesiskais regulējums, kura apstiprināšana ir parlamentu ziņā.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157682036514740

Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja