DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidenta rosinātā diskusijā spriedīs par viltus ziņu ietekmi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lielākā daļa Latvijas sabiedrības ir saskārusies ar nepatiesu informāciju par politiku un sabiedrību, liecina pirmā Latvijā veiktā sabiedriskās domas aptauja par viltus ziņu ietekmi, ko pēc Valsts prezidenta kancelejas pasūtījuma veicis socioloģisko pētījumu centrs SKDS. Aptaujas dati ļauj secināt, ka viltus ziņu ietekme Latvijas informatīvajā telpā ir nenoliedzama realitāte, kurai pakļautas dažādas sabiedrības grupas.

Lai sīkāk iepazīstinātu ar aptaujas rezultātiem un meklētu risinājumus viltus ziņu ietekmes mazināšanai, piektdien, 19. maijā pulksten 13. 00 Rīgas pilī notiks diskusija "Latvijas drošība 21. gadsimtā. Viltus ziņas – gruzdošais drauds Latvijā". Diskusijas dalībnieki dalīsies savā pieredzē par viltus ziņu tapšanu, izplatīšanas kanāliem un ietekmi uz cilvēkiem un viņu pasaules uztveri, kā arī analizēs citus riska faktorus šodienas informatīvajā telpā. Pasākumu, kas turpina Valsts prezidenta rosināto diskusiju ciklu par Latvijas drošības izaicinājumiem, rīko Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar Baltijas Mediju izcilības centru.

Diskusiju atklās Valsts prezidents Raimonds Vējonis; tajā piedalīsies īpašais viesis - Igaunijā dzīvojošais krievu publicists un žurnālists Artēmijs Troickis, Socioloģisko pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, NATO Stratēģiskās komunikācijas centra vadošā eksperte Guna Šņore, Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa, laikraksta "Kurzemnieks" galvenā redaktore Daiga Bitiniece un Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" dibinātāja Inga Spriņģe. Diskusiju vadīs Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore Rita Ruduša.

Pētījumu centra SKDS 2017. gada martā veiktajā Latvijas iedzīvotāju medijpratības aptaujā noskaidrots, ka 60% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju ikdienā saskaras ar viltus ziņām, tas ir, nepatiesu informāciju par politiku, sabiedrību vai notikumiem. Lielākā daļa no viņiem augsti vērtē savas prasmes atšķirt izdomātas ziņas no patiesām, taču pētījums parāda, ka respondentu augstais pašvērtējums var nebūt pamatots.

Rūpējoties par valsts drošību, diskusijas uzdevums ir ne tikai konstatēt situāciju, bet arī meklēt risinājumus, kā cīnīties ar baumām un populismu un veicināt cilvēkos spēju kritiski izvērtēt informāciju, kas publicēta gan tradicionālajos medijos, gan sociālajos tīklos un interneta vietnēs.

Konferences programma

Mediju pārstāvjus, kuri vēlas atspoguļot diskusiju, lūdzu iepriekš pieteikties Valsts prezidenta Preses dienestā (prese@president.lv, 67092132).

Ilze Salna
Preses dienesta vadītāja
Valsts prezidenta kanceleja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI