DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. maijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Jelgavā Dzelzceļa muzejā jauna ekspozīcija „Mazā metāla sirds”

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2017. gada 18. maijā plkst. 12.00 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs Jelgavā aicina uz jaunās ekspozīcijas atklāšanu.

Mūsdienu tehnoloģiju laikmets sabiedrību steidzina, liek dzīties pēc visa jaunā, modernā, sasniegt savus mērķus arvien ātrākā laika posmā. Savukārt, paveroties vēl nesenā pagātnē, cilvēkiem pat prātā nevarēja ienākt doma, ka pasaule kādā dienā būs tik attīstīta, kāda tā ir šodien.

Pirms simts gadiem Zemgalē vai Kurzemes pusē dzīvojošiem lībiešiem liela dāvana bija Pirmā pasaules kara laikā vācu armijas uzbūvētais sliežu ceļš, ko frontei atkāpjoties, atstāja armija. Šaurs, 600 milimetrus platumā vien, trausls, bet uzņēmīgs, kas uz saviem pleciem turēja "mazo bānīti". Mazais un žiperīgais vilciens ļaudis veda no viena ciema uz otru lēna vēja ātrumā, laika gaitā attīstot ātrumu arvien lielāku. Lauku iedzīvotāji beidzot varēja dienas laikā nokļūt lielākās pilsētās, biežāk tikties, uzzināt jaunumus un pārvadāt vērtīgas mantas un pastu.

Šis brīnumainais mazais Bānītis bija cilvēku labākais draugs, un mēs nedrīkstam to aizmirst, tāpēc Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs Jelgavā izveidojis jaunu ekspozīciju "Mazā metāla sirds", lai tie, kas savulaik izmantojusi Bānīša pakalpojumus, to atcerētos, un tie, kas to nekad nav redzējuši, iepazītu. Bānītis savu stāstu stāstīs caur vizuālām, skaņas un klātbūtnes sajūtām no 18. maija Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā Jelgavā, Stacijas ielā 3.

Ekspozīcijas veidošanā piedalījās:

Ekspozīcijas idejas un interjera objektu autors: Māris Grīnbergs

Vēsturiskais ietvars un teksts: Liene Murugova, Ilze Freiberga

Stāstniece: Inese Rezgoriņa

Izpildījums: SIA "Kalenda"

Paldies: Viesītes muzejam "Sēlija", Pilsrundāles bibliotēkas vadītājai Aelitai Ramanei.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI