DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents novērtē Polijas ieguldījumu Latvijas drošībā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
“Polijas ieguldījums Latvijas drošībā ir ļoti svarīgs un simbolisks. Mēs augsti novērtējam Polijas līdzdalību Latvijā izvietotajā NATO daudznacionālo spēku bataljonā, kas apliecina, ka mūsu valstīm ir vienota nostāja attiecībā uz globālajiem un reģionālajiem drošības izaicinājumiem,” paziņoja Valsts prezidents Raimonds Vējonis, pirmdien Varšavā tiekoties ar Polijas Republikas prezidentu Andžeju Dudu. Valsts prezidents uzsvēra, ka galvenā prioritāte ir NATO Varšavas samita lēmumu īstenošana un NATO daudznacionālo spēku bataljona ātra izvietošana Latvijā.

"Pirms gandrīz 100 gadiem, Latgales atbrīvošanas cīņās 1920. gadā Latvijas un Polijas karavīri cīnījās plecu pie pleca, lai sakautu lieliniekus. Sarežģītu izaicinājumu laikos Polija un Latvija ir bijušas kopā. Tas bija ļoti svarīgi mūsu kopīgajai drošībai pirms 100 gadiem un tas ir tikpat svarīgi arī šodien," teica Valsts prezidents, paužot pateicību Polijai par līdzdalību NATO gaisa patrulēšanas misijā, kā arī par atbalstu NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra darbībai Rīgā.

Raimonds Vējonis uzsvēra, ka Polija ir viena no Latvijas svarīgākajām tirdzniecības partnerēm, un novērtēja ciešo sadarbību reģionālās enerģētikas un transporta infrastruktūras attīstībā. "Rail Baltica ir reģionā lielākais un nozīmīgākais infrastruktūras projekts, kas ievērojami uzlabos mobilitāti reģionā, uzlabos drošību un veicinās tirdzniecības sakarus. Sagaidu Polijas un Baltijas valstu ciešu sadarbību Rail Baltica īstenošanā. Polija ir ļoti svarīgs partneris Baltijas valstīm, savienojot tās ar Eiropas tirgu, piedāvājot alternatīvus dabasgāzes piegādes ceļus un veicinot enerģētisko drošību. Tādēļ mūsu reģionam ļoti nozīmīga ir Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojuma izbūve. Svarīgi arī nākotnē nodrošināt enerģētikas sinhronizāciju starp Baltijas valstīm un pārējo Eiropu, lai nodrošinātu stabilas energoresursu piegādes, vienlaikus atslēdzoties no Krievijas energoresursu piegādes sistēmas," uzsvēra Raimonds Vējonis.

Latvijas un Polijas prezidentu sarunās tika apspriesti Eiropas Savienības aktuālie jautājumi, apliecinot vienotas abu valstu intereses attiecībā uz ES daudzgadu budžetu pēc 2020. gada. Latvija un Polija arī vēlas, lai ES un Lielbritānijas starpā tiktu uzturētas pēc iespējas ciešākas saites.

"Mūsu kopīgais mērķis ir droša un spēcīga Eiropa. ES attīstības vīzija un stratēģiskais virziens ir dalībvalstu rokās. Latvija turpinās aktīvi iesaistīties šajās diskusijās. Mums ir jādara viss iespējamais, lai Romas samitā pieņemtie lēmumi tuvākajos gados dotu rezultātus un attaisnotu mūsu iedzīvotāju cerības," teica Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents arī uzaicināja Andžeju Dudu ierasties Latvijā nākamgad, kad tiks atzīmēta valsts simtgade.

Vizītes laikā Varšavā Valsts prezidents tiekas arī ar Polijas Sejma priekšsēdētāju Mareku Tadeušu Kuhčiņski un Senāta priekšsēdētāju Staņislavu Karčevski.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI