DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Zemgales uzņēmēji biznesa forumā atbalsta vidēja termiņa nodokļu stratēģiju

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 28.aprīlī, Jelgavā notiek “Uzņēmēju dienas Zemgalē 2017”, kuru ietvaros biznesa forumā uzņēmējiem bija iespēja iepazīties ar Finanšu ministrijas sagatavoto vidēja termiņa nodokļu stratēģiju, uzdodot interesējošos jautājumus. Noslēgumā foruma apmeklētāji pauda atbalstu iecerētajai reformai, aicinot turpināt darbu pie detaļu izstrādes.

"Uzņēmēju dienas Zemgalē 2017" organizē Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Jelgavas pilsētu un Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociāciju. Pasākumu ar svinīgām uzrunām atklāja satiksmes ministrs Uldis Augulis, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, LTRK prezidents Aigars Rostovskis, Jelgavas novada priekšsēdētājs Ziedonis Caune un ALTUM valdes locekle Inese Zīle.

Biznesa foruma pirmajā daļā, ko moderēja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, kurš norādīja: "Jau tradicionāli tiekamies "Uzņēmēju dienās Zemgalē", kas notiek Latvijas Labums zīmē, kur ikvienam uzņēmējam ir iespēja parādīt gada laikā paveikto, palepoties ar saviem ražojumiem un pakalpojumiem, kā arī uzzināt jaunāko informāciju par aktualitātēm. Biznesa forums ir vieta, kur no pirmavotiem var iegūt vērtīgas atziņas, diskutēt par dažādiem jautājumiem ar viedokļu līderiem un politikas veidotājiem."

notika diskusija par autoceļu un infrastruktūras attīstību un sakārtošanu Zemgales reģionā, kur satiksmes ministrs Uldis Augulis sacīja, ka līdz 2020.gadam plānots atjaunot 80% no valsts galvenajiem jeb A kategorijas autoceļiem, kā arī veltīt maksimāli daudz spēkus, lai uzlabotu arī grants ceļus. Pašreiz lielākā problēma ir nepietiekams finansējums ceļu uzturēšanai un izbūvei, ko paredzēts risināt attīstot publikās privātās partnerības projektus. Klātesošajiem bija vairāki jautājumi gan par Jelgavas novadā esošo ceļu turpmāko remontu, kur Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš norādīja, ka pašreiz notiek darbs pie projektu saskaņošanas, lai tuvāko gadu laikā darbi tiktu pabeigti. 

 Biznesa foruma otrajā daļā ar prezentāciju uzstājās Valsts Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ilze Cīrule, kura skaidroja jauno iestādes politiku, apliecinot, ka pašreiz norit darbs pie komunikācijas uzlabošanas, lai klienti gan klātienē, gan telefoniski, gan vēstuļu veidā saņemtu saprotamu un viņu jomai atbilstošu informāciju, tādējādi novēršot nesaskaņas un problēmas. Cīrule arī pauda viedokli, ka būtiski darbiniekos iedzīvināt apziņu, ka VID kalpo nodokļu maksātājiem, izvēloties principu "konsultē vispirms". Lai uzlabotu sadarbību ar uzņēmumiem, pašreiz iestāde uzsākusi veidot sadarbību ar dažādām organizācijām, tostarp LTRK, kur biedriem būs pieejama papildu palīdzību strīdu risināšanā, nodrošinot kompetentu ekspertu palīdzību gan no vienas, gan otras puses, cenšoties atrisināt problēmu pēc iespējas efektīvāk.

Savukārt trešajā daļā ar prezentāciju par vidēja termiņa nodokļu stratēģiju uzstājās finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, kura stāstīja par galvenajiem ieguvumiem gan iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem, tuvojoties tādai ekonomikas izaugsmei, kas paredzēta Nacionālajā attīstības plānā iekļautajā "ekonomikas izrāvienā". Viņa norādīja, ka, pirmkārt, plānots mazināt darba spēka nodokļus, palielināt minimālo algu un neapliekamo minimumu, kā arī reformējot uzņēmumu ienākumu nodokli tā, lai bizness būtu ieinteresēts investēt līdzekļus savā attīstībā, tādējādi veicinot savu konkurētspēju. Klātesošie eksperti, tostarp LTRK padomes locekle Elīna Rītiņa sacīja, ka šis ir nebijis gadījums, kad nodokļu stratēģija tiek pārskatīta nevis nākamā gada budžeta veidošanas kontekstā, bet gan domājot vismaz trīs gadu laika posmā, tādējādi netiek palielināti atsevišķi nodokļi, bet gan, pamatojoties uz pētījumiem un analizējot kopējo ietekmi, tiek veidota reforma vidējam termiņam.

Klātesošajiem bija vairāki jautājumi gan par uzņēmumu ienākuma nodokļa palielināšanu līdz 20%, nosakot, ka reinvestētā peļņa netiek aplikta ar nodokļiem, kā arī par to, vai tuvākajā laikā plānots pārskatīt minimālo algu, lai tādējādi varētu labāk plānot uzņēmumu nākamo gadu budžetus. D.Reizniece-Ozola apstiprināja, ka šī nodokļu stratēģija paredz to, ka netiks veiktas izmaiņas tuvāko trīs gadu laikā, tādējādi kompāniju vadītājiem būs vienkāršāk veikt aprēķinus par uzņēmumu izmaksām, tostarp darba algām, kā arī plānot citu finanšu plūsmu.

Pēc diskusijas un jautājumu – atbilžu sesijas, klātesošajiem tika vaicāts, cik daudz uzņēmēju atbalsta Finanšu ministrijas un dažādu organizāciju izstrādāto nodokļu reformu, kur lielākā daļa atbildēja pozitīvi, savukārt daži norādīja, ka nekādas būtiskas izmaiņas nav paredzamas.

Foruma noslēgumā notika sesija "Kā stiprināt savu eksportspēju piesaistīt investīcijas?", kur piedalījās attīstības finanšu institūcijas "Altum", Bankas Citadele un dažādu citu uzņēmumu pārstāvji.

 Savukārt biznesa foruma izskaņā "Uzņēmēju dienas Zemgalē 2017" uzstājās Kārlis Bardelis, lai dalītos ar savu iedvesmas stāstu par to, kā viņš ar airu laivu devās pāri Atlantijas okeānam, lai sasniegtu Rio.  

"Uzņēmēju dienas Zemgalē 2017" ar dažādām aktivitātēm, uzņēmēju un novadu stendiem turpināsies arī sestdien, 29.aprīlī Zemgales olimpiskajā centrā, Kronvalda ielā 24, Jelgavā. "Ar "Uzņēmēju dienām Zemgalē 2017" un citām aktivitātēm LTRK ik dienu aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju aizdomāties, cik būtiski izvēlēties mūsu valstī ražotas preces un pakalpojumus, jo katrs no mums ar savu maciņu tādējādi atbalsta gan darba vietas, gan valsti, tostarp izglītību, veselību un aizsardzību, gan arī tautsaimniecības izaugsmi, lai veicinātu labklājību un nākotni ikvienam," saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Rūta Grikmane
Sabiedrisko attiecību konsultant
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI