DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Spānijas ārlietu ministri pauž nepieciešamību stiprināt vienotību starp 27 Eiropas Savienības dalībvalstīm

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
25. aprīlī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Madridē tikās ar Spānijas Karalistes ārlietu un sadarbības ministru Alfonso Dasti (Alfonso María Dastis Quecedo), lai pārrunātu abu valstu divpusējās attiecības, tostarp sadarbību aizsardzības jomā, ekonomisko sadarbību un jautājumus, kas skar Eiropas Savienību (ES).

Tikšanās laikā ar Spānijas ārlietu ministru E.Rinkēvičs pauda gandarījumu par ļoti labajām Latvijas un Spānijas attiecībām, kas kalpo par pamatu, lai padziļinātu politisko dialogu visos līmeņos. Ministrs pauda viedokli, ka Latvijas uzņēmumiem ir neizmantots potenciāls Spānijas tirgus apgūšanā, tādēļ Rīgas – Madrides tiešā avioreisa atklāšana š.g. maijā var pavērt jaunas iespējas gan biznesa, gan tūrisma jomā.

Latvijas ārlietu ministrs pateicās par Spānijas dalību Kanādas vadītajā NATO bataljonā Latvijā un Spānijas gaisa spēku patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā. Spānija piedalīsies ar aptuveni 300 karavīriem un militārtehniku Kanādas vadītajā NATO bataljonā Latvijā. Šogad Spānija arī piedalīsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā un tā būs jau ceturtā reize kopš 2006. gada.

Abas amatpersonas apsprieda jautājumus, kas skar ES, tostarp Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES, ES vienoto tirgu un starptautisko attiecību jautājumus. Latvijas ārlietu ministrs pauda gandarījumu par Romas samitu, kas deva stingru vēstījumu par 27 ES dalībvalstu vienotību un vēlmi arī turpmāk attīstīt ES projektu. "Pozitīvi, ka Romas deklarācijā esam atkārtoti pauduši atbalstu Eiropas Savienībai kā vērtību savienībai. Eiropas Savienības līderiem ir vairāk jāstāsta par Eiropas Savienības sasniegumiem un paveikto Eiropas Savienības iedzīvotāju labā," sacīja E.Rinkēvičs.

Ministrs uzsvēra nepieciešamību saglabāt līdzšinējā ES integrācijā sasniegto un panākt visplašāko dalībvalstu atbalstu ES tālākai attīstībai, īpaši akcentējot šobrīd aktuālo Brexit jautājumu. Sarunas laikā puses detalizēti pārrunāja ES enerģētikas politiku, starptautiskās tirdzniecības politikas aktualitātes un ES kaimiņu politiku.

E.Rinkēvičs uzaicināja Spānijas ārlietu ministru vizītē apmeklēt Latviju un nodeva no Latvijas Valsts prezidenta uzaicināja Spānijas karaļpārim apmeklēt Latviju, kad nākamgad Latvijas valsts svinēs simtgadi.

Vizītes laikā ministrs piedalījās diskusijā vienā no Spānijas vadošajām domnīcām – Elkano Karaliskajā institūtā, kurā diskutēja par Eiropas Savienības izaicinājumiem un drošības politikas jautājumiem. ​

Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI