DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apstrādes rūpniecībā turpinās ražotāju cenu pieaugums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2017.gada martā, salīdzinot ar februāri, ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 0,2%. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai tās samazinājās par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai palielinājās par 0,3 %.

Kopumā šī gada trīs mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā pieauga par 1,3%, kas ir straujākais kāpums šajā periodā kopš 2011.gada. Kopumā šī gada trīs mēnešos ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā vietējā tirgū realizētai produkcijai pieauga par 0,7%, bet eksportētājai produkcijai – par 1,6 %.

Šī gada trīs mēnešos nozaru griezumā ietekmīgākais ražotāju cenu pieaugums bija pārtikas produktu ražošanā – par 2%, kokapstrādē – par 0,5%, elektrisko iekārtu ražošanā – par 4,7% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā – par 1,8%. Ražotāju cenu pieaugumu pārtikas produktu ražošanā un kokapstrādē noteica cenu kāpums gan vietējā tirgū realizētai produkcijai, gan eksportētajai produkcijai, bet elektrisko iekārtu un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarēs noteica cenu kāpums eksportētajai produkcijai.

Lielākā pazeminošā ietekme šī gada trīs mēnešos bija ražotāju cenu samazinājumam automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā – par 1,1% un citu transportlīdzekļu ražošanā – par 0,5%. Ražotāju cenu samazinājumu šajās nozarēs noteica cenu kritums eksportētajai produkcijai.

Gada griezumā 2017.gada martā ražotāju cenas apstrādes rūpniecībā bija par 2,3% augstākas. Ražotāju cenas gan vietējā tirgū realizētai produkcijai, gan eksportētājai produkcijai martā bija attiecīgi par 2,2% un 2,4% augstākas nekā pirms gada, kas galvenokārt skaidrojams ar energoresursu un izejvielu cenu kāpumu kopš 2016.gada marta.

Sagaidāms, ka šogad apstrādes rūpniecības ražotāju cenas būs augstākas nekā 2016.gadā. Tā kā lielākā daļa saražotās produkcijas tiek realizēta eksporta tirgos, tad ražotāju cenu līmeni lielā mērā ietekmē eksportētās produkcijas ražotāju cenu svārstības, ko pamatā nosaka cenu tendences pasaulē, pasaules izejvielu cenu dinamika. Jāatzīmē, ka 2016.gadā un 2017.gada sākumā pasaules enerģijas, rūpniecības izejvielu un lauksaimniecības izejvielu cenas uzrādīja pieaugumu, kas ietekmē ražotāju cenu dinamiku Latvijā.

Ieva Šnīdere
EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI