DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Prokuratūra pārsūdzējusi tiesas piemēroto nosacīto sodu apsūdzētajam krimināllietā par dzīvokļa izpirkšanai izsolē paredzēto 25300 eiro piesavināšanos

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Krimināllietā par dzīvokļa izpirkšanai izsolē paredzētās naudas summas – 25300,00 eiro piesavināšanos, nodarot kaitējumu cietušās personas mantiskajām interesēm, 2017. gada 18. aprīlī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors iesniedzis apelācijas protestu par šā gada 6. marta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajam piespriestā soda noteikšanu nosacīti.

 Pirmās instances tiesa apsūdzēto atzina par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 179. panta trešajā daļā un apmierināja prokurora prasīto sodu, piemērojot viņam nosacītu brīvības atņemšanas sodu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, bez mantas konfiskācijas.

Virsprokurors uzskata, ka apsūdzētajam piespriestā brīvības atņemšanas soda noteikšana nosacīti neatbilst Krimināllikuma 35. pantā paredzētajam soda mērķim. Soda noteikšanā pirmās instances tiesa nav ievērojusi Krimināllikuma 46. pantā paredzētos soda noteikšanas vispārīgos principus.

Pirms apsūdzētais izdarīja minētajā krimināllietā viņam inkriminēto noziegumu, apsūdzētais laika periodā no 2002. gada novembra līdz 2002. gada decembrim, rīkojoties pēc iepriekšējas vienošanās personu grupā, viltojot dokumentus, krāpšanas ceļā ieguva divu cietušo mantu kopējā vērtībā 164700,00 lati (234346,99 eiro) un vienas kredītiestādes izsniegto kredītresursu 76000,00 ASV dolāru apmērā.

Ar 2007. gada 26. oktobra Rīgas apgabaltiesas spriedumu minētā persona atzīta par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 177. panta trešajā daļā un Krimināllikuma 275. panta otrajā daļā, sodot apsūdzēto ar nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un pārbaudes laiku uz vienu gadu.

"Kaut arī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pareizi secināja, ka jauna noziedzīga nodarījuma izdarīšanas laikā apsūdzētā sodāmība pēc minētā Rīgas apgabaltiesas sprieduma bija dzēsta, tomēr pirmās instances tiesa bez ievērības atstāja faktu, ka apsūdzētā iepriekšējā sodīšana ar nosacītu brīvības atņemšanu, acīmredzami nav sasniegusi Krimināllikumā paredzēto soda mērķi. Neilgā laikā pēc sodāmības dzēšanas apsūdzētais izdarīja jaunu noziegumu, kas atkal tika vērsts pret personas mantiskajām interesēm," teikts apelācijas protestā.

Ņemot vērā minēto, virsprokurors lūdzis atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā par apsūdzētajam noteikto nosacīto sodu, lūdzot atceltajā daļā taisīt jaunu spriedumu, ar kuru apsūdzēto par Krimināllikuma 179. panta trešajā daļā paredzētā nozieguma izdarīšanu sodīt ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, bez mantas konfiskācijas.

Kristīne Sutugina
Latvijas Republikas Prokuratūras
Ģenerālprokuratūras
Preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI