20. aprīlī, 2017
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu padome apspriedīs plānotos grozījumus Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā

Pirmdien, 24.aprīlī, notiks Tieslietu padomes sēde, kurā viens no pamata jauatājumiem būs likumprojekta “Grozījumi Tiesnešu disciplinārās atbildības likumā” apspriešana un viedokļa izteikšana pirms otrā lasījuma Saeimā.

Grozījumi nosaka kārtību, kādā tiks publiskoti disciplinārlietu lēmumi, paredzot, ka pie atbildības sauktā tiesneša vārds un uzvārds lēmumā netiek aizklāts. Veikti precizējumi normās, kas regulē Tiesnešu disciplinārkolēģijas priekšsēdētāja ievēlēšanas kārtību un kolēģijas darba nodrošināšanu. Ar grozījumiem paplašinātas apgabaltiesu priekšsēdētāju tiesības ierosināt disciplinārlietas, tāpat precizēts speciālais noilguma termiņš soda uzlikšanai. Likumprojektā veikti vairāki grozījumi, lai saskaņotu Tiesnešu disciplinārās atbildības likuma normas ar Prokuratūras likumu, likumu "Par tiesu varu" un Kriminālprocesa likumu.

Tieslietu padome arī uzklausīs informāciju par plānotajiem grozījumiem likumā "Par tiesu varu" un skatīs tiesnešu karjeras jautājumus, kā arī noteiks maksātnespējas administratoru eksaminācijas komisijas locekli.

Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece