DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Tautsaimniecības padomes vadības komitejas locekļi, diskutējot ar Saeimas komisijas deputātiem, pārrunā vidēja termiņa nodokļa reformu; virzība tiek atbalstīta

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Trešdien, 19.aprīlī, Ekonomikas ministrijā Tautsaimniecības padomes vadības komiteja tikās ar atbildīgo Saeimas komisiju deputātiem, lai diskutētu par vidēja termiņa nodokļu reformu, pārrunājot mērķus un plānus, kā arī nolemjot, ka virzību nepieciešams turpināt, padziļināti strādājot pie detaļām, tostarp pašvaldību motivēšanas iespējām, piesaistīt uzņēmējdarbību un kompensējošo mehānismu meklēšanu.

Tikšanās laikā piedalījās deputāti no Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas, kā arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti. Viņi norādīja, ka pašreiz jautājumus un problēmas rada tas, ka vēl arvien bremzējas Eiropas Savienības struktūrfondu apgūšana, kas varētu pasargāt Latvijas valsts budžetu no būtiskiem zaudējumiem, ja vidēja termiņa nodokļu stratēģija tiks ieviesta no nākamā gada. Būtiski ir darīt visu, lai ar šiem papildu līdzekļiem, izdotos veikt plānotās reformas. Tāpat Tautsaimniecības komisijas deputāti uzdeva jautājumus par sponsorēšanas un ziedošanas turpmāko regulējumu, vienojoties, ka pie pieņemamākā risinājuma vēl jāstrādā, ieguldot papildu skaidrojošo darbu.

Vēl tika pārrunāts tas, ka pārejas periodā, kas ir paredzēts trīs gadi, uzņēmumiem būs iespēja izmaksāt iepriekš nesadalīto peļņu, kas pēc Finanšu ministrijas aplēsēm sasniedz kopumā septiņus miljardus eiro. Tādējādi paredzams, ka pašvaldībām būs būtisks ieņēmumu pieaugums no neizmaksātajām dividendēm, kompensējot reformas radīto ietekmi.

Sēdē tika turpinātas jau februārī uzsāktās diskusijas, kas sekoja LTRK un LDDK piedāvājuma nodokļu politikas stratēģijai turpmākajiem gadiem izskatīšanai. LTRK, LDDK un FM ir kopīgs redzējums, ka jānosaka vienota IIN likme 20% apmērā ienākumam no algas, ienākumam no kapitāla, neattiecinot uz dividendēm, piedāvājot veikt UIN reformu, kas paredz 0% UIN likmi uzņēmuma attīstībā ieguldītajiem līdzekļiem un 20% UIN likmes nomaksu tikai peļņas sadales brīdī.

Tautsaimniecības padome ir Ekonomikas ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības un Latvijas Pašvaldību savienības izveidota konsultatīva institūcija, kas darbojas ar mērķi sekmēt uzņēmējdarbībai labvēlīgas vides politikas īstenošanu un veicināt ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstību valstī.

Rūta Grikmane
Sabiedrisko attiecību konsultante
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI