DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. aprīlī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN apspriedīs nodokļu noteiktības iespējas mainīgajā vidē

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 7. līdz 8.aprīlim Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un valsts sekretāre Baiba Bāne piedalīsies Eirogrupas un neformālajā Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kas notiks Valetā, Maltā.

Eirogrupas laikā plānots pārrunāt aktuālākos ekonomikas un finanšu jautājumus, tostarp plānotas tematiskās diskusijas par izaugsmi un nodarbinātību investīciju veicināšanas un vienotu principu izstrādes kontekstā, Banku savienības Eirozonas aspektiem, vērtējot eiro maiņas kursa attīstību, kā arī esošo situāciju Grieķijā. Noslēgumā tiks sniegta informācija par Rumānijas pēc-programmas uzraudzības otro pārskatu.

Savukārt neformālās ECOFIN sanāksmes finanšu ministru darba pusdienu laikā plānots pārrunāt Eiropas un monetārās savienības (EMU) nākotni, balstoties uz 2017.gada 1.martā publicēto Eiropas Komisijas Balto grāmatu par Eiropas nākotni plašākā kontekstā. Tiks uzklausīts dalībvalstu redzējums par EMU attīstību ar skatu uz maija beigās gaidāmo Eiropas Komisijas pārdomu papīru par EMU padziļināšanu. 2017.gada 1.martā Eiropas Komisija nāca klajā ar Balto grāmatu par Eiropas nākotni, kurā piedāvā 5 ES turpmākās attīstības scenārijus. Attiecībā uz EMU tie paredz pakāpenisku progresu, kā tas ir šobrīd, ierobežotas izmaiņas, ciešāku sadarbību, EMU konsolidēšanu un virzību uz patiesu EMU. Latvija uzskata, ka ir svarīgi saglabāt līdzšinējā ES integrācijā sasniegto un panākt visplašāko iespējamo dalībvalstu atbalstu un vienotību ES projekta tālākai attīstībai.

Neformālajā ECOFIN plānota arī diskusija par ienākumus nenesošiem kredītiem. Ministri un centrālo banku vadītāji tiks aicināti apmainīties ar viedokļiem par ienākumus nenesošo kredītu situāciju Eiropas bankās. Ienākumus nenesošo kredītu augstais īpatsvars vairākās dalībvalstīs norāda uz risinājumu nepieciešamību. Latvijas ieskatā, meklējot ienākumus nenesošo kredītu problēmu risinājumus, īpaša uzmanība jāpievērš ne tikai šobrīd šo kredītu līmeņu samazināšanas iespējām, bet jāanalizē arī problēmu cēloņi un jālemj par iespējamiem preventīviem pasākumiem, lai novērstu šīs situācijas atkārtošanos nākotnē.  

Ministri tiks aicināti arī apspriest veidus, kā veicināt turpmāku privāto ieguldījumu nodrošināšanu Ziemeļāfrikā un plašākā Āfrikas reģionā. Viena no Vācijas G20 prezidentūras prioritātēm ir veicināt investīcijas Āfrikā, jo īpaši infrastruktūras uzlabošanai. Šīs prioritātes īstenošanai ir izstrādāta G20 iniciatīva "Compact with Africa", kas paredz veicināt privātos ieguldījumus un infrastruktūras attīstību Āfrikā. Iniciatīvas mērķis ir palīdzēt Āfrikas valstīm izmantot savu potenciālu noturīgai un iekļaujošai ekonomiskajai izaugsmei.

Neformālās ECOFIN sanāksmes noslēgumā plānota arī viedokļu apmaiņa par nodokļu noteiktību mainīgajā vidē. Diskusijas mērķis ir veicināt debates par to, kas ir nodokļu noteiktība, par nodokļu nenoteiktības cēloņiem, riskiem, sekām un iespējām izvairīties no tās. Tāpat plānots apspriest ar nodokļu noteiktību saistīto nodokļu maksātāju vai valsts aizsardzību un risinājumus, lai attīstītu kopējo ES ekonomisko darbības vidi strauji mainīgajā pasaulē un nodrošinātu no vienas puses pareizo līdzsvaru starp nodokļu pretizvairīšanās pasākumiem un paļaušanos un no otras puses – nodokļu  noteiktību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI