DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses
1
1

Modes un izklaides centrā Rīga Plaza apskatāma viltotu preču izstāde “Viltotais zaķis”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 31. marta līdz 2. maijam modes un izklaides centrā Rīga Plaza apskatāma Pretkrāpšanas kustības #atkrāpies ietvaros veidotā izstāde Viltotais zaķis. Tā ir iespēja izpētīt un salīdzināt dažādu preču viltojumus un arī to oriģinālus, kā arī uzzināt, kam pievērst uzmanību un tādējādi pasargāt sevi un savus līdzcilvēkus., iegādājoties un patērējot dažādas preces, tostarp apģērbus, apavus, pārtikas preces, smaržas u.c.

Izstādē izvietoti vairāki desmiti reāli eksponāti, kas konfiscēti uz Latvijas valsts robežas un apstipri-nāti kā viltojumi. Lai izstādes apmeklētājos radītu intrigu par to, vai paši spējam atšķirt oriģinālu no viltojuma, liela daļa priekšmetu būs divos eksemplāros, kas uzskatāmi parādīs galvenās iezīmes, ku-ras atšķir oriģinālu no viltojuma.

Latvijā viltoto preču radītie zaudējumi tirgū ir 140 miljoni EUR, kas veido 15,7 % no pārdošanas apjoma, izraisot arī darbavietu samazināšanos par 2500 vietām. Aizturēto viltoto preču skaits muitas iestādēs visā Eiropas Savienībā (ES) salīdzinājumā ar 2016. gadu ir palielinājies par 15%. Latvijā vil-tojumi tiek ievesti galvenokārt no Turcijas, Ķīnas un citām Āzijas valstīm, tāpat no Indijas, Singapū-ras un Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Liela daļa preču Latvijas tirgu sasniedz caur ES iekšējo un tādējādi arī nekontrolēto robežu – no Lietuvas un Polijas.

Lai kopīgi cīnītos pret ēnu ekonomiku, korupciju un citām negodprātīgām darbībām, kas ietekmē valsts budžetu un kopējo sabiedrības labklājību, tiek īstenota valsts pārvaldes sociāli informatīvā kampaņa jeb pretkrāpšanas kustība – #atkrāpies! Kustības ilgtermiņa uzdevums ir panākt iedzīvotāju nulles toleranci pret krāpšanos mūsu valstī. Viens no kustības projektiem ir arī izstāde Viltotais zaķis.
Kampaņas idejas pamatā ir valsts pārvaldes iestāžu, uzņēmēju, sociālo partneru, kā arī ikviena sa-biedrības locekļa apvienošanās kopīgai cīņai pret krāpšanu. Kampaņā īpaša uzmanība tiek pievērsta preventīvajiem pasākumiem, tostarp sabiedrības informētības un izpratnes veicināšanai par ēnu eko-nomiku, krāpšanu un negatīvajām sekām, kādas tā atstāj uz katru indivīdu un valsts kopējo labklājī-bas līmeni. Tāpat tiks akcentētas un skaidrotas iespējas vērsties attiecīgajās tiesībsargājošās iestādēs, ja radušās aizdomas vai konstatēta krāpšana.
Šā gada martā veiktās aptaujas "Latvijas iedzīvotāju attieksme pret negodīgu rīcību" dati liecina, ka krāpšanas problēma Latvijas sabiedrībai ir ļoti aktuāla. 65,8 % aptaujāto atzina, ka, viņuprāt, valstī ir augsts kopējais negodīguma līmenis. Respondenti norāda, ka būtiskākā problēma Latvijā ir kontra-bandas alkoholisko dzērienu un cigarešu izplatība – tā domā attiecīgi 50,2 % un 50,9 % aptaujāto. Savukārt 29,6 % respondentu par būtisku problēmu Latvijā uzskata viltotu apģērbu un apavu tirdz-niecību. Šīs ir arī jomas, kurās Latvijas iedzīvotāji pēdējo trīs gadu laikā visbiežāk ir saskārušies ar negodīgām darbībām.

Par pretkrāpšanas iniciatīvu #atkrāpies!

Pirmo reizi Latvijā vairāk nekā 20 valsts pārvaldes institūcijas un sadarbības partneri ir apvienojušies kopīgā pretkrāpšanas iniciatīvā #atkrāpies!: Finanšu ministrija, Iekšlietu ministrija, Ekonomikas ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Zemkopības ministrija, Labklājības ministrija, Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Konkurences padome, Valsts Robežsardze, Pārtikas un veterinārais dienests, Iepirkumu uzraudzības birojs, Nodrošinājuma valsts aģentūra, Patentu valde, Latvijas Republikas Prokuratūra, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, Lauku atbalsta dienests, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra u. c., kā arī biedrība "Sabiedrība par atklātību – Delna". Nākamā mēneša laikā visas kustībā iesaistītās organizācijas nodrošinās plašu informāciju, izglītojot sabiedrību par krāpniecības kaitējumu un sniedzot praktiskus padomus, kā neiegādāties viltotu preci.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI