DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. martā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Aizliegs savvaļas dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirka izrādēs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saeima ceturtdien, 30.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas tostarp paredz aizliegumu izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos. Patlaban tas ir atļauts. Pēc Eiropas Komisijas pieprasījuma paredzēts arī precizēt likuma normas attiecībā uz izmēģinājuma dzīvniekiem.

Likumprojekts paredz papildināt likumu ar jaunu pantu, nosakot, ka gan savvaļas, gan nebrīvē audzētus dzīvniekus aizliegts apmācīt un izmantot kā atrakciju dzīvniekus. Tas attieksies galvenokārt uz ceļojošajiem cirkiem gan no Eiropas Savienības, gan no trešajām valstīm. Tas nozīmē aizliegt dzīvnieka izmantošanu un apmācīšanu, liekot tam veikt pretdabiskas darbības, kaitējot dzīvnieka veselībai un radot tam ciešanas, teikts likumprojekta anotācijā.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā šī gada 1.jūlijā. Savukārt attiecībā uz Rīgas cirku tas būs spēkā no 2018.gada 1.janvāra.

Patlaban Dzīvnieku aizsardzības likumā noteikts, ka aizliegta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, proti, savvaļas sugas dzīvnieka demonstrēšana ārpus zooloģiskā dārza vai reģistrētas savvaļas sugu dzīvnieku turēšanas vietas.

Likuma grozījumi paredz noteikt jaunas valsts nodevas apmēru par dzīvnieku izmēģinājuma projekta atļaujas izsniegšanu.

Tāpat plānots, ka izmēģinājumu dzīvnieka audzētājam, piegādātājam un lietotājam jāpilnveido dzīvnieku audzēšanas, turēšanas, kopšanas un procedūrās izmantojamās metodes, lai likvidētu vai līdz minimumam samazinātu jebkuras iespējamās sāpes, ciešanas, diskomfortu vai ilgstošu kaitējumu dzīvniekiem.

Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā Saeimai vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.

Saeimas Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI