DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents pauž atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Valsts prezidenta kanceleja

“Latvija vienmēr ir atbalstījusi Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību tās starptautiski atzīto robežu ietvaros,” trešdien uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis, apmeklējot Gruzijas un Dienvidosetijas administratīvo robežlīniju Hurvaleti ciema teritorijā.

"Ir traģiski, ka mūsdienās kādā valstī var būt situācija, kad dzeloņstiepļu žogs sašķeļ valsti divās daļās, dažkārt sadalot arī ģimenes. Latvija nekad nav atzinusi šādas Krievijas darbības; mēs vienmēr atbalstīsim Gruzijas suverenitāti un teritoriālo vienotību. Ir svarīgi, lai ikviena valsts varētu būt patstāvīga un neatkarīga. Ceru, ka starptautiskā sabiedrība atradīs veidus, kā atrisināt šo situāciju," teica Raimonds Vējonis, kopā ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili apmeklējot Hurvaleti.

Turpinot valsts vizīti Gruzijā, Raimonds Vējonis iepazinās ar Eiropas Savienības novērošanas misiju (EUMM, European Union Monitoring Mission), kurā līdz ar novērotājiem no citām ES dalībvalstīm pašlaik strādā četri Latvijas pārstāvji. Šī civilā novērošanas misija darbu sāka pēc Krievijas un Gruzijas militārā konflikta 2008. gada vasarā, kura rezultātā Gruzija zaudēja kontroli pār Dienvidosetijas un Abhāzijas reģionu. Misijas uzdevums ir nodrošināt, lai konflikta zonā neatsāktos aktīva karadarbība, kā arī veicināt pakāpenisku uzticības atjaunošanu abu konflikta pušu starpā. Valsts prezidents apliecināja, ka Latvija arī turpmāk dos savu ieguldījumu ES novērošanas misijas darbā.

Raimonds Vējonis atkārtoti pauda Latvijas bažas par notikumu attīstību Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionos, norādot, ka Latvija neatzīst šā gada martā Abhāzijas reģionā notikušās tā dēvētās parlamenta vēlēšanas, kā arī aprīlī Dienvidosetijas reģionā plānotās tā dēvētās prezidenta vēlēšanas un referendumu. Šādas Gruzijas separātisko režīmu darbības neveicina miermīlīgu konflikta risinājumu, sarunā uzsvēra Valsts prezidents.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Iveta Vējones kundze valsts vizītē Gruzijā uzturas no 27. līdz 30. martam. Vizītes ietvaros notikusi Valsts prezidenta tikšanās ar Gruzijas augstākajām amatpersonām un tikšanās ar Gruzijas latviešu kopienu.

Foto

Video

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI