DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Nacionālo bruņoto spēku orķestra muzikālais veltījums Somijas valsts simtgadei

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
31.martā plkst.19.00 Valmieras kultūras centrā un 1.aprīlī plkst.19.00 Jelgavas kultūras namā ar koncertprogrammu „Somija 100 Latvija” uzstāsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris. Pie diriģenta pults - Somijas Aizsardzības spēku galvenais diriģents pulkvežleitnants Jirki Koskinens.

Šogad savas valsts pastāvēšanas simto gadadienu svinēs Somija, tāpēc nav nejaušība, ka Nacionālo bruņoto spēku orķestra viesis ir Somijas Aizsardzības spēku diriģents Jirki Koskinens, kurš savu karjeru Somijas Aizsardzības spēku orķestrī uzsācis kā trompetists, bet no 1993. gada pievērsies diriģēšanai, vadījis Somijas Aizsardzības spēku Gvardes orķestri, Dragūnu orķestri, Savo militāro orķestri, Militārās mūzikas skolu, bijis Starptautiskā militārās mūzikas festivāla "Hamina Tatto" ilggadējs mākslinieciskais vadītājs.

Koncertā tiks izpildīti slavenu somu komponistu skaņdarbi. Pats izcilākais un zināmākais autors ir Žans Sibēlius, kura mūzika tiek atskaņota pasaules vislielākajās koncertzālēs un kurš ar savu "Finlandia" ir neoficiālās somu himnas autors. Klausītājus Latvijas koncertzālēs priecēs arī nebijis muzikāls notikums - vēl viena spilgta, pirms Sibēliusa laikmeta izcila autora, klasicisma pārstāvja Bernharda Henrika Krusela kompozīcija. Somu – zviedru autors, kas savā laikā bija ne tikai augsti novērtēts komponists, bet arī izcils klarnetes spēles virtuozs. Ziemeļnieka skatījumu uz amerikāņu populārās mūzikas stilu ar gaišajām harmonijām, piedāvās pēc Sibēliusa laikmeta viens no spilgtākajiem somu autoriem - E.Engulds. Talantīgais komponists ieguva stipendiju studijām ASV, kur mācījās pie Ā. Koplenda un spēlēja kopā ar L. Bernstainu. Kā jau militārajam orķestrim pienākas, neiztiks arī bez kāda marša, bet īpašs veltījums Latvijas klausītājiem būs paša koncerta viesdiriģenta Jirki Koskinena veidotā somu tautas dziesmas apdare.

Latvijas armijas labākajās tradīcijās, ieeja koncertā par brīvu!

Uz tikšanos koncertā!

kapteine Sandra Brāle
AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI