viss arhīvs

E-konsultācijas

Lapas karte

Kontakti

Mērķprogrammā „Latvijai - 100” Valsts kultūrkapitāla fonds šogad atbalsta 77 projektus

Kultūras ministrija
20.03.2017
Palielināt | Samazināt

Ieteikt:   +0

Drukāt
 Nosūtīt
 Ziņot redaktoram
 Komentēt
Iesaka:   +0 -0

Valsts kultūrkapitāla fonds Latvijas valsts simtgades mērķprogrammā „Latvijai - 100” šogad atbalstījis 77 projektus, kas piedāvā norises visā Latvijā, kā arī iesaista diasporas kopienas.

Mērķprogrammas projektu konkursa komisija vērtēja, lai ar atbalstītajiem projektiem tiktu uzrunātas dažādas sabiedrības grupas, lai veidotos līdzsvarots reģionālais pārklājums, aptverto nozaru daudzveidība ar fokusu uz starpnozaru pieeju, kā arī jēgpilna sabiedrības iesaiste kopienas, valsts un starptautiskā mērogā. Būtiski arī, lai iegūtie rezultāti būtu daudzkārtēji vai ilgstoši izmantojami, lai process būtu domāšanu rosinošs, turklāt veicinātu nevis sacensību, bet izziņas procesus un sadarbību kopīgu mērķu sasniegšanā.

Piedāvājumu klāstā īpaši priecēja ieceres, kas saistītas ar valstiskuma tapšanā un uzturēšanā nozīmīgu cilvēku, notikumu un vietu izcelšanu un godināšanu, ieceres, kas simboliski atklāj Latvijas valsts simtgades būtību un vērtības, un ir vērsti uz sabiedrības iesaisti Latvijas kultūrvides sakopšanā un bagātināšanā, radot jaunas paliekošas vērtības, apvienojot tradicionālās vērtības/prasmes, to laikmetīgās izpausmes un tehnoloģiju iespējas.

Atbalstu saņēma jauniešu projekti, t.sk., Rīgas skeitborda skolas projekta "Brīvības vēstneši" turpinājums un Andžeja Grauda Bungu skolas atbalsta biedrības rīkotais "Baltijas bundzinieku samits" – šogad starptautiskais bungu samits veltīts tieši Latvijas valsts svētkiem jeb "Valsts svētku iesildīšanai". Latvijas Jaunā teātra institūts organizēs domāšanas un jaunrades darbnīcas bērniem un jauniešiem "Iztēlojies 2068. gadu!".

Lai simtgade atbalsotos visā Latvijā, atbalsts sniegts vietējo kopienu projektiem, piemēram, "100 laikmetīgi gulbji Latvijai" – Gulbenes novada iniciatīva, lai stiprinātu piederības sajūtu savam novadam un Latvijai, kuras rezultātā taps vides objekts – gulbja attēls no novadnieku portretiem. Krāslavā tiks īstenots māmiņu kluba projekts "Mēs Krāslavā = Mēs Latvijā", lai nodrošinātu jēgpilnu bērnu brīvā laika pavadīšanu un veicināt lokālpatriotismu.

Reģionos gaidāmi daudzveidīgi simtgadei veltīti koncerti - čellu svētki Aucē, kuros profesionāli mākslinieki mūzikas instrumenta spēlē iesaistīs Auces mūzikas skolas audzēkņus, koncertcikls "Trīs kilogrami mūzikas" Bauskā, džeza orķestru atbalsta biedrības koncerti reģionos, vīru kopas "Vilki" koncerti Latvijas skolās un metālopera "Kurbads" Limbažos Lielezera amfiteātrī – krāšņs uzvedums, kuram par pamatu ņemta A. Puškaiša pasaka ar tādu pašu nosaukumu un kuras muzikālais kodols būs folkmetāla grupa "Skyforger".

Tāpat tiks īstenoti nozīmīgi vēstures komunikācijas un mākslas projekti, t.sk., Latvijas Modes Palātas veidotais projekts "Ekspozīciju un notikumu cikls "Gadsimts modē Latvijā". 1.posms, Vides filmu studijas veidotais dokumentālais vēsturiskais TV cikls "ATSLĒGAS. Gadsimta vēstures atradumi" – tie būs 50 aizraujoši stāsti par Latvijas valsts gadsimtu garo vēsturi 50 nozīmīgākajiem jeb "atslēgas" notikumiem tajos. Atbalstu guvusi asociācijas "Lauku ceļotāja" iniciatīvu tālāk attīstīt jaunus Latvijas apceļošanas maršrutus, laikmetīgā mākslas biennāle Cēsīs, kā arī Latvijas starptautiskā keramikas biennāle, ko rīko Daugavpils Māla Mākslas Centrs, lai attīstu laikmetīgās keramikas nozari un tās atdzimšanu Latvijā. SIA "Mazā brīnumzeme" izveidos interaktīvu ekspozīciju "Ceļojums laikā", saistoši un uzskatāmi izstāstot Brīvības cīņu notikumus.

Turpināsies diasporas iniciatīva "Stāstu sega" – projekts notiek jau no 2016. gada un tā rezultāts būs simboliska lielizmēra sega no daudziem gabaliņiem, kurus darina latvieši, kuri dzīvo ārpus Latvijas robežām. Savukārt Somijas stikla muzejā norisināsies stikla mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa personālizstāde. Organizācija "Mēs – Latvieši Pasaulē" īstenos projektu "Latvijas pēdas pasaulē", Latvijā un pasaulē popularizējot informāciju par ar Latviju saistītu cilvēku sasniegumiem pasaulē.

Konkursam kopumā tika saņemti 312 pieteikumi, atbalstītajiem projektiem kopējais piešķirtais finansējums ir 550 tūkstoši eiro. Mērķprogrammas atbalsts sabiedriskām iniciatīvām pieejams no 2015.gada un būs pieejams vismaz līdz 2019.gadam.

Mērķprogrammas galvenais uzdevums ir sekmēt daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras un pilsoniskās līdzdalības norišu sagatavošanu un īstenošanu atbilstoši Latvijas valsts simtgades vēstījumam "Es esmu Latvija", prioritāri atbalstot norises, kas vērstas uz bērnu un jauniešu iesaisti un norises, kurās izmatoti radoši līdzekļi un iespējama aktīva līdzdalība.

Valsts simtgade ir vērienīgākais notikums mūsdienu Latvijas vēsturē. Programma aptver laikposmu no 2017.gada maija līdz 2021.gada janvārim, izceļot galvenos, ar valsts veidošanos saistītos notikumus un personības, pilnvērtīgi izstāstot Latvijas stāstu.

Simtgades norises plānotas, lai dotu iespēju ikvienam būt aktīvam simtgades svētku veidotājam un dalībniekam un padarītu Latvijas valsts simtgadi tuvu un saprotamu katram, kas jūtas piederīgs Latvijai.

Konkursa rezultāti: http://www.vkkf.lv/#2890

Linda Pastare
Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste

Ieteikt:  +0

KOMENTĀRI (0)
Komentārā lūdzam izteikt Jūsu viedokli. Ja Jums ir neskaidrības par izskatīto tematu, jautājumiem izmantojiet sadaļu "E-konsultācijas".

drošības attēls
Pievienot

Informācijas statuss
Šī sadaļa ir platforma nepastarpinātai valsts iestāžu komunikācijai ar sabiedrību.

• Par preses relīžu saturu atbild informācijas iesniedzējs. LV portāls publicē iesūtīto informāciju, to nerediģējot un nemainot.
  • Aicinām valsts pārvaldes iestādes paziņojumu iesūtīšanai izmantot e-pastu: pr@lv.lv
Lietotājiem der zināt.

VISVAIRĀK LASĪTIE

TEMATISKIE RAKSTI

REKLĀMA

SKAIDROJUMI. LIKUMI PRAKSĒ. DISKUSIJAS. ZINI SAVAS TIESĪBAS UN PIENĀKUMUS!

Ceļvedis valsts informācijā. Specializēts portāls dialogam starp sabiedrību un valsti.
ATSLĒGVĀRDI:
  • VISI