DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. martā, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Augstskolas ar ES fondu atbalstu stiprinās kapacitāti un uzlabos studiju vidi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas augstākās izglītības un pētniecības iestādes ar Eiropas Savienības (ES) fondu atbalstu īstenos pasākumus to institucionālās kapacitātes stiprināšanai, kā arī uzlabos studiju vidi, lai palielinātu modernizēto studiju programmu skaitu zinātnes, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātikas (STEM) jomā. Abu programmu ietvaros pašreiz pieejamais Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums ir vairāk nekā 135 miljoni eiro.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir izsludinājusi projektu iesniegšanu divās ES fondu programmās, nosūtot uzaicinājumus augstskolām un pētniecības organizācijām sagatavot un iesniegt projektus. Projekti jāiesniedz CFLA līdz 15. jūnijam.

Programmā pētniecības organizāciju kapacitātes stiprināšanai ar ES fondu atbalstu paredzēts attīstīt pētniecības infrastruktūru – būvēt jaunas ēkas, veikt ēku atjaunošanu vai pārbūvi, kā arī konsolidēt zinātniskās institūcijas, veicinot to attīstības stratēģijā noteikto virzienu attīstību, lai  uzlabotu zinātnisko kapacitāti un konkurētspēju, virzītu pētniecību atbilstoši tautsaimniecības vajadzībām un komercializētu tās rezultātus. Paredzēts, ka ERAF atbalstu sniedz projektiem, kas sekmē Latvijas viedās specializācijas stratēģijā noteikto tautsaimniecības transformācijas virzienu un specializācijas jomu attīstību.

Uzaicinājumi iesniegt projektus šajā programmā atbilstoši tās nosacījumiem nosūtīti 14 pētniecības organizācijām: Daugavpils Universitātei, Elektronikas un datorzinātņu institūtam, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centram, Latvijas Lauksaimniecības universitātei, Latvijas Organiskās sintēzes institūtam, Latvijas Universitātei, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtam, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtam, Latvijas Valsts mežzinātnes institūtam "Silava", Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajam institūtam "BIOR", Rīgas Stradiņa universitātei, Rīgas Tehniskajai universitātei, Ventspils Augstskolai, kā arī Vidzemes Augstskolai. Projektus šīs institūcijas varēs īstenot individuāli vai sadarbībā ar citu zinātnisko institūciju.

Programmā pieejamais kopējais attiecināmais publiskais finansējums ir 120 252 616 eiro, tai skaitā ERAF finansējums - 102 964 724 eiro un valsts budžeta finansējums – 17 287 892 eiro. Katrai pētniecības organizācijai plānoto finansējumu ir noteicis Ministru kabinets.

Savukārt ES fondu programmā augstskolu studiju vides uzlabošanai pieejamais kopējais attiecināmais finansējums līdz 2018. gada 31. decembrim ir 41 918 726 eiro, tai skaitā ERAF finansējums - 35 630 917 eiro un valsts budžeta līdzfinansējums - 6 287 809 eiro.

Augstskolas projektu ietvaros STEM studiju programmu vajadzībām varēs attīstīt infrastruktūru, kā arī ieviest informācijas un komunikācijas tehnoloģiju risinājumus. Būs iespējams uzlabot ēkas un telpas, laboratorijas un koplietošanas telpas, iegādāties iekārtas, aparatūru, datortehniku, inventāru un instrumentus, attīstīt e-studijas, izveidot bezvadu interneta pieslēgumus, kā arī  papildināt bibliotēku fondus.

Katrai augstskolai projekta īstenošanai pieejamo finansējumu ir noteicis Ministru kabinets. Projektus šīs programmas ietvaros iesniegs Daugavpils Universitāte, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Liepājas Universitāte, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Rīgas Tehniskā universitāte, Transporta un sakaru institūts, Ventspils Augstskola un Vidzemes Augstskola.

ERAF atbalsts pētniecības iestādēm un augstskolām paredzēts plānošanas dokumenta - Darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā" 1.1.1.4. pasākuma "P&A infrastruktūras attīstīšana viedās specializācijas jomās un zinātnisko institūciju institucionālās kapacitātes stiprināšana", kā arī 8.1.1. specifiskā atbalsta mērķa "Palielināt modernizēto STEM, tajā skaitā medicīnas un radošās industrijas, studiju programmu skaitu" ietvaros.

Atlases nolikumi un cita papildu informācija pieejama CFLA mājas lapā: http://cfla.gov.lv/lv/es-fondi-2014-2020/izsludinatas-atlases.

Daiga Reihmane,
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI