14. martā, 2017
TĒMA: Finanses

Šogad tiks noslēgti visi Šveices sadarbības programmas ietvaros atbalstītie projekti

Otrdien, 14.martā, Ministru kabinets (MK) izskatīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto 2016. gada otrā pusgada informatīvo ziņojumu par Latvijas un Šveices sadarbības programmas (Šveices programma) ieviešanas statusu.

Šveices finansējums Latvijai ir pieejams no 2007. gada, savukārt projekti tiks īstenoti līdz 2017. gada 13.jūnijam. Kopumā programmas ietvaros Latvijai pieejami 52,9 miljoni eiro, kā ietvaros ir noslēgti 10 projektu līgumi. 7 projekti ir jau pabeigti – "Pašvaldību aktivitāšu īstenošana, lai nodrošinātu skolnieku pārvadāšanu un ar to saistītos atbalsta pasākumus", "NVO fonds", "Tiesu modernizācija Latvijā", "Mikrokreditēšanas programma", "Atbalsts ugunsdrošības pasākumiem pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs", "Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā" un "Stipendiju fonds".

Līdz pārskata perioda beigām Šveices valsts atmaksas Latvijas budžetā ir veiktas 46,4 miljonu eiro apmērā jeb 87,7 % no Šveices programmas kopējā finansējuma, ļaujot Latvijai joprojām būt 3. vietā starp līderiem 12 saņēmējvalstu starpā.

Projektā "Vēsturiski piesārņoto vietu sanācija – Sarkandaugavas teritorijā" galvenais sasniedzamais rezultāts ir sanācijas darbu veikšana 5 objektos Rīgas Brīvostas teritorijā kopumā aptuveni 8 ha lielā platībā. Uzstādītās tehnoloģijas darbojas un sanācijas darbi norit sekmīgi, un, ņemot vērā, Latvijai izdevīgo Šveices franka kursu ir iespēja izsūknēt lielāku piesārņojuma apjomu. Lai nodrošinātu projekta ilgtspēju ir izveidota drenāžas sistēmu izveide un rievsienas uzstādīšana (363 metri).

Programmā "Atbalsts jaunatnes iniciatīvu attīstībai attālos vai mazattīstītos reģionos" ir izveidoti 26 multifunkcionālu jauniešu iniciatīvu centri Latvijas reģionos, nozīmīgi pārsniedzot projektā ieplānotos rezultātus bija plānota 17 centru izveide. Ir notikušas jau 177 apmācības jauniešiem un personām, kas iesaistītas darbā ar jauniešiem, par jaunatnes jomas aktuālajām tēmām.

Projektā "Tehniskā palīdzība finanšu pārskatu sagatavošanā" ir notikuši visi 17 plānotie semināri grāmatvedības un nodokļu jomās un ir uzsākta IT sistēmas (datu bāze) izstrāde, lai stiprinātu Finanšu ministrijas kā uzraugošās/atbildīgās iestādes administratīvo un profesionālo kapacitāti zvērinātu revidentu un zvērinātu revidentu komercsabiedrību uzraudzībā. Tāpat ir izstrādāta grāmatvedības organizācijas dokumentu rokasgrāmata mikro uzņēmumiem.

Ziņojums par Šveices sadarbības programmas investīciju progresu 2016. gada otrajā pusgadā atrodams ES fondu mājaslapā