DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas – Ķīnas Apvienotās komitejas sēdē pārrunā transporta, tranzīta un loģistikas jomas jautājumus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 9.martā, Pekinā noritēja Latvijas – Ķīnas Apvienotās komitejas 10.sēde, kurā tika pārrunāti jautājumus, kas saistīti ar divpusējās ekonomiskās sadarbības turpmāko paplašināšanu, īpaši uzsverot sadarbības transporta, tranzīta un loģistikas jomā.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš savā uzrunā norādīja, ka pagājušajā gadā ir noslēgti vairāki būtiski transporta jomas  sadarbības memorandi un izteica pārliecību par  abpusēju ieinteresētību īstenot to ieviešanu dzīvē.

Ozoliņš norādīja, ka, ņemot vērā straujo konteinerpārvadājumu starp Ķīnu un Eiropu attīstību un sekmīgi īstenoto izmēģinājuma vilciena projektu, kas pērn pierādīja savu efektivitāti un konkurētspēju, Latvija cer uz Ķīnas Tautas Republikas Komercministrijas  atbalstu, mudinot Ķīnas uzņēmējus savas produkcijas  nogādāšanai izmantot tieši maršrutu caur Latviju, kā arī aktīvi iesaistīties atpakaļkravu no Eiropas uz Ķīnu piesaistē, lai vēl vairāk paaugstinātu maršruta konkurētspēju.

Valsts sekretārs uzsvēra arī uzsākto trīspusējās sadarbības projektu ar Ķīnu un Baltkrieviju, Latvijai aktīvi iesaistoties Ķīnas-Baltkrievijas industriālā parka "Lielais akmens" attīstībā un piedāvājot izmantot Latvijas ostas kā izeju uz jūru.

Tāpat tika uzsvērts sadarbības potenciāls aviācijā gan attiecībā uz iespējamo stratēģisko partnerību, gan domājot par tiešo reisu (čarterlidojumu un regulāru pasažieru pārvadājumu) uzsākšanu. Tāpat arī tika akcentēta iespējamā sekmīgā sadarbība dzelzceļa pārvadājumu jomā, ņemot vērā veiksmīgi realizēto konteinervilciena izmēģinājuma maršrutu. Kā vēl viena perspektīva joma tika pieminēta e-komercija, īpaši izmantojot avioparvadājumus.

"Ņemot vērā, ka Ķīnas Komercministrija ir tieši atbildīga par starptautiskās ekonomiskās sadarbības politikas izstrādi un īstenošanu Ķīnā, ka arī uzņēmējdarbības veicināšanu, ceram uz ministrijas atbalstu sadarbības starp Latviju un Ķīnu veicināšanai valsts, pašvaldību, provinču, kā arī konkrētu uzņēmumu līmenī," sacīja Ozoliņš.

Latvijas – Ķīnas Apvienotās komitejas sēde notika š.g. 9. martā Pekinā, no Latvijas puses to vadīja Ekonomikas ministrijas  valsts sekretārs Juris Stinka, bet Ķīnas puses vadītāja bija  Ķīnas Tautas Republikas Komercministrijas Eiropas lietu departamenta ģenerāldirektore Džou Sjao-jena (Zhou Xiaoyan). Transporta, tranzīta un loģistikas jomas intereses Latvijas delegācijā pārstāv Satiksmes ministrijas valsts sekretārs K.Ozoliņš, kā arī SM nozares atašejs Ķīnā Helmuts Kols.

Latvijas – Ķīnas Apvienotā komiteja ir izveidota 2004. gada decembrī. Tās laikā tiek skatīti aktuālie ekonomiskās sadarbības jautājumi gan valdības, gan uzņēmēju līmenī. Iepriekšējā, 9. sēde, notika 2014. gada februārī Rīgā.

Komunikācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI