DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. martā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas – Ķīnas pārvadājumu palielinājums 2016.gadā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 9.martā, Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš tikās ar Ķīnas transporta vice-ministru Dai Dongčangu (Dai Dongchang) un apsprieda divpusējo sadarbību ar Ķīnu, kā arī daudzpusējās sadarbības attīstību sadarbības formātā 16+1.

Amatpersonas  pārrunāja jau panāktos sadarbības rezultātus-pilotprojektus: – pirmo izmēģinājuma konteinervilcienu China Railway Express, un pasta sūtījumu kravu izmēģinājuma pārvadājumus ar aviotransportu 2016.gada nogalē.  Abas puses atzīmēja,  ka realizētie pilotprojekti ir bijuši ļoti veiksmīgi un pierādījuši savu efektivitāti, ļaujot  runāt par pastāvīgu maršrutu izveidi nākotnē.

Ozoliņš atzīmēja, ka konteinerizēto kravu pārvadājumi Eirāzijas  piegāžu ķēdēs kļūst arvien pieprasītāki un 2016.gadā ir bijis vērojams būtisks konteinerizēto kravu pieaugums arī jau esošajos maršrutos. Tā   konteinervilciena maršrutā Baltika Tranzit, kas savieno Baltijas valstis ar Kazahstānu un Centrālāzijas valstīm, no Latvijas eksportēto konteinerkravu apjoms ir pieaudzis par 108%, bet uz Latviju nosūtīto – par 93%.

Sarunas gaitā Ozoliņš uzvēra, ka ir jāturpina darbs pie pagājušā gada nogalē starp abu valstu par transporta nozari atbildīgajām ministrijām noslēgtajā saprašanās memorandā ietverto  apņemšanos ieviešanas dzīvē. Abu valstu amatpersonas norādīja uz nepieciešamību sekmēt vēl ciešāku Latvijas un Ķīnas uzņēmēju sadarbību, veidojot stabilu ilgtermiņa partnerību aviācijas un dzelzceļa jomā, kā arī ostu sektorā - veidojot loģistikas terminālus un kopīgi īstenojot industriālos projektus ekonomiskajās zonās.

Valsts sekretārs norādīja, ka Latvija augstu prioritāti piešķir valstu veiksmīgai sadarbībai Jaunā Zīda ceļa ("One Belt One Road") iniciatīvas un it īpaši Ķīnas - Centrāleiropas un Austrumeiropas (16+1) sadarbības formāta ietvaros.

Viceministrs Dai pauda gandarījumu par sekmīgo sadarbības attīstību attiecībās ar Ķīnu, gan Latvijai uzņemoties 16+1 formāta Loģistikas koordinācijas sekretariāta lomu, gan abām pusēm sekmīgi realizējot pilotprojektus – konteinervilciena maršrutu attīstības un pasta pārvadājumu jomā.

Ķīnas puse uzsvēra, ka saskata lielu potenciālu konteinervlicienu maršruta China Railway Express attīstībā  un tāpēc jāturpina darbs, lai izveidotu regulāru maršrutu  un padarītu  maršrutu maksimāli konkurētspējīgu, nodrošinot atpakaļkravu piesaisti.

Valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš Latvijas delegācijas sastāvā  piedalās Latvijas – Ķīnas Apvienotās komitejas sēdē, kā arī tiekas ar Ķīnas Tautas Republikas amatpersonām un  transporta un loģistikas nozares pārstāvjiem.

Komunikācijas nodaļaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI