07. martā, 2017
TĒMA: Finanses

Latvijas eksperti dalīsies pieredzē ar Horvātijas speciālistiem finanšu instrumentu ieviešanā

No 7. līdz 9. martam pieredzes apmaiņas vizītē Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā (CFLA) ieradīsies delegācija no Horvātijas valdības institūcijām, lai iepazītos ar Latvijas pieredzi finanšu instrumentu ieviešanas jomā.

"Varam būt gandarīti, ka Latvijas pieredzi fondu vadībā un mūsu ekspertu atbildīgo pieeju ārvalstu kolēģi novērtē, ka vēlas detalizēti iepazīties ar mūsu pieeju dažādu jautājumu risināšanā. Taču noteikti jāatzīmē, ka šādos savstarpējo apmācību pasākumos, iegūst arī "donori". Tādēļ arī mēs no savas puses esam ļoti ieinteresēti starptautiskas sadarbības attīstīšanā un noteikti līdzīgām iniciatīvām atsauksimies arī turpmāk. Tas dod iespēju smelties iedvesmu, jo, paskatoties uz lietām "no malas", pašiem bieži rodas idejas arvien jauniem risinājumiem, kā uzlabot kādas nianses projektu ieviešanā," uzsver CFLA direktore Anita Krūmiņa.

Horvātu delegācijai plašāku ieskatu par audita un kontroles mehānismiem sniegs ES fondu revīzijas iestāde. "Savstarpēja pieredzes un pats galvenais – zināšanu un prasmju apmaiņa, ES dalībvalstu vidū ir stūrakmens sekmīgai valsts finanšu interešu uzraudzībai. Ar Eiropas Komisijas atbalstu Latvija jau vairākkārt ir piedalījusies dažādos divpusējās pieredzes apmaiņas projektos, kā arī aktīvi iesaistās sadarbības tīklu veidošanā. Esam patiesi gandarīti, ka Latvijas Revīzijas iestāde kā eksperti var sniegt savu ieguldījumu arī Horvātijas ekspertu apmācībā tik sarežģītas atbalsta formas kā finanšu inženierijas instrumentu administrēšanā un uzraudzībā," norāda Revīzijas iestādes vadītāja Nata Lasmane.

Trīs dienu apmācību laikā Latvijas eksperti no ES fondu vadības iestādēm – CFLA, Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas, kā arī ALTUM dalīsies ar nacionālo pieredzi finanšu instrumentu ieviešanā un pārbaužu veikšanā gan atskatoties uz iepriekšējo 2007-2013. plānošanas periodu, kā arī pārrunājot būtiskākās izmaiņas un pilnveidojumus jau esošajā 2014-2020. gada plānošanas periodā.

Vizīte tiek organizēta ar ES atbalstu. TAIEX Peer-2-Peer ir ES instruments iestāžu sadarbībai starp valstu pārvaldes iestādēm Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda jautājumos. Instruments paredzēts, lai nodrošinātu apmācības un dotu iespēju iepazīties ar citu ES valstu pieredzi un labo praksi, kā arī, lai rastu risinājumus dažādām problēmsituācijām, tādejādi uzlabojot administratīvo darbu, labāka rezultāta sasniegšanai ES fondu īstenošanas procesā.

Linda Laure
Centrālās finanšu un līgumu aģentūras
sabiedrisko attiecību speciāliste