DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Signei Baumanei izdodas “Kickstarter” kampaņa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Animācijas režisore Signe Baumane, pārciešot krietnus uztraukumus kampaņas pēdējās dienās un zaudējot piecus kilogramus svara, tomēr savākusi finansējumu savai jaunajai pilnmetrāžas animācijas filmai “Mans laulību projekts” – 30 dienu laikā 1562 atbalstītāji ieskaitījuši filmas kontā 132 773 USD, arī Latvijas palīdzība bijusi ievērojama.

ASV, Ņujorkā dzīvojošā Latvijas režisore, māksliniece un scenāriste Signe Baumane strādā pie savas otrās pilnmetrāžas filmas Mans laulību projekts / My Love Affair With Marriage, kas atbalstīta arī Nacionālā Kino centra projektu attīstīšanas konkursā, Signei sadarbojoties ar Latvijas filmu studiju Lokomotīve. Filma būs personisks stāsts, kura centrā ir autobiogrāfisks tēls – jauna sieviete Zelma, kura tic, ka mīlestība un laulība ir vissvarīgākās lietas dzīvē, tomēr vienmēr kaut kas "noiet greizi". Šobrīd finansējums nepieciešams filmas skaņu celiņa izveidošanai, komponista un aktieru honorāriem, skaņu ierakstu studijas īrei utt. Platformā Kickstarter nepieciešamā summa bija noteikta 124 670 USD apjomā, vēl nedēļu pirms kampaņas beigām trūka vairāk nekā puse.

Jāatgādina, ka Kickstarter platforma ir tā sauktā "crowd-funding / pūļa finansēšanas" metode – kampaņas autori aicina cilvēkus visā pasaulē atbalstīt topošo filmu, pretī solot dažādas balvas, ieskaitot iespēju tikt iemūžinātam filmas titros, ielūgumus uz pirmizrādi un ekskluzīviem seansiem; Signe Baumane piedāvāja arī savu iepriekšējo filmu kopijas, filmu oriģinālzīmējumus utt. Kickstarter darbojas pēc principa "All or Nothing" - 30 dienu laikā ir jāsavāc pašu kampaņas autoru noteiktā summa, bet, ja tas nenotiek, atbalstītāji rezervēto naudu saņem atpakaļ un kampaņa mērķi nesasniedz.

Signe Baumane jokoja, ka atbalsta kampaņas sākumu esot izjaukusi ASV jaunā prezidenta Donalda Trampa inaugurācija, jo tajā laikā cilvēki visā pasaulē ne par ko citu neesot interesējušies. Tomēr pamazām kampaņa "uzņēmusi apgriezienus", un vēl pēdējā naktī divi "varoņi", kam nervi neizturējuši vērot, ka kopējā summa aug pārāk lēni, ieskaitījuši katrs pa 5000 USD. Signe smejas, ka pirms kampaņas esot svērusi 68 kg un 946 gramus, šobrīd – 63 kg un 502 g, tātad šāda nodarbošanās ir labs novājēšanas līdzeklis.

Kickstarter mājaslapā Signe pēc ilgiem meklējumiem atradusi statistiku par projekta atbalstītājiem, un tur redzams, ka vislielākais skaits nāk no ASV – 845, tomēr Latvija ir otrajā vietā ar 201 atbalstītāju. Toties pilsētu topā līdere ir Rīga – 192 atbalstītāji -, Ņujorka otrajā vietā ar 185. Jauno filmu atbalstījuši arī interesenti no citām valstīm, tai skaitā Kanādas, Francijas, Krievijas, Itālijas un pat Austrālijas, tomēr precīzi saskaitīt tautiešu atbalstu neesot iespējams – daudzi cilvēki ar latviskiem vārdiem un uzvārdiem nav norādījuši mītnes zemi.

Arī Latvijā kinoveidotāji ir izmēģinājuši šādā veidā vākt naudu saviem projektiem, vērienīgākā kampaņa līdz šim bijusi spēlfilmai Kriminālās ekselences fonds, kam 2015. gada novembrī platformā ProjektuBanka.lv 239 atbalstītāji kopā savāca EUR 10 494, pārsniedzot kampaņas autoru noteiktos 10 000 EUR. Savukārt tieši pašlaik un vēl līdz 15. martam Projektu Bankā līdzekļus vāc jaunā režisora Staņislava Tokalova debijas pilnmetrāžas spēlfilmai Tas, ko viņi neredz – pirmizrāde paredzēta 23. martā, bet kampaņas ietvaros plānots savākt EUR 4750 ražošanas pabeigšanai (https://projektubanka.lv/projects/TasKoViniNeredz ).

Kristīne Matīsa, NKC vecākā referente informācijas jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI