DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrijas politiskais direktors ANO Drošības padomes debatēs: Konfliktiem Eiropā ir jārod politiski risinājumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
21. februārī Ņujorkā ANO Drošības padomes debatēs par konfliktiem Eiropā Ārlietu ministrijas politiskais direktors Andris Pelšs aicināja atgriezties pie drošības sistēmas Eiropā, kas balstīta starptautiskajās tiesībās. Īpaši uzsverot Krievijas īstenoto agresiju Ukrainas austrumos un Krimas prettiesisko aneksiju kā pēdējo gadu laikā izteiktāko draudu Eiropas drošībai, A. Pelšs atgādināja, ka līdzīgu Krievijas rīcību starptautiskā sabiedrība pieredzēja vēl ne tik senā pagātnē Gruzijā. Viņš norādīja, ka tikai ar starptautisko spiedienu un, pieprasot agresora atbildību par starptautisko tiesību pārkāpumiem, var mazināt konflikta saasināšanos un rast politisko risinājumu. Ir jāturpina EDSO, Eiropas Savienības un ANO aktīva iesaiste konfliktu risināšanā, savukārt konfliktos iesaistītajām pusēm ir jānodrošina starptautisko organizāciju misiju piekļuve konflikta teritorijām. A. Pelšs aicināja gan ANO Drošības padomi, gan ANO ģenerālsekretāru pievērst uzmanību konfliktiem Eiropā, lai novērstu to saasināšanos.

Latvija atkārtoti apliecināja savu stingro atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālai vienotībai, kā arī Minskas vienošanos izpildei. Politiskais direktors uzsvēra, ka pēdējās nedēļās pastiprinājušies Krievijas atbalstīto separātistu uzbrukumi Ukrainas bruņoto spēku pozīcijām, un arī Krievijas lēmums par separātistu kontrolētājos Doņeckas un Luhanskas apgabalos Ukrainā izdoto "dokumentu" atzīšanu ir pretrunā Minskas vienošanos garam.

A. Pelšs aicināja starptautisko sabiedrību neaizmirst par iesaldētajiem konfliktiem Eiropā un turpināt rast risinājumus konfliktsituācijām Kalnu Karabahā, Pārdņestrā, Abhāzijā un Dienvidosetijā.

Sanāksmi organizēja Ukraina, kas šī gada februārī  ir prezidējošā valsts Drošības padomē. Debates vadīja Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Klimkins (Pavlo Klimkin), un tajās brīfingu sniedza ANO ģenerālsekretārs Anonio Guterešs (António Guterres), EDSO ģenerālsekretārs Lamberto Zanjērs (Lamberto Zannier) un Eiropas Ārējās darbības dienesta ģenerālsekretāre Helga Šmite (Helga Schmid).

Politiskā direktora runas teksts (angļu valodā)

Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI