DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

2016.gada seno spēkratu kolekcionāru atradumi Rīgas Motormuzeja izstādē “Garāža”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 24.februārī plkst.15.00 CSDD Rīgas Motormuzejā (RMM) tiks atklāta izstāde “GARĀŽA”, kur tiks izrādīti jaunākie un spilgtākie 2016.gada Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) biedru un citu auto kolekcionāru atradumi. Izstādē būs aplūkojami desmit dažādu laiku un stilu automobiļi, turklāt katram no šiem auto ir savs īpašais stāsts.

Izstādes atklāšanas pasākumā piedalīsies RMM direktors Aivars Aksenoks, eksponēto auto īpašnieki un Latvijas Antīko automobiļu kluba biedri.

Gada atradums: Senākais izstādē redzamais auto ir  20.gadsimta itāļu veterāns Aurea, ko pats auto īpašnieks dēvē par nejaušu, bet ļoti laimīgu atradumu. Auto uziets Austrālijā kādā konteinerā, meklējot kāda cita auto trūkstošās detaļas. Kā izrādās, līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs Aurea markas automobiļi, no tiem izstādē eksponētais ir vienīgais pasaulē zināmais Aurea 600 auto modelis.

Gada aristokrāts: Savukārt angļu aristokrātijas pārstāvi Jaguar MK VIII savulaik piemeklējis pavisam bēdīgs liktenis. Automobilis 2009.gadā tika atrasts ASV, kur vairākus gadus pēc postošās viesuļvētras Katrīna tas atradies garāžā zem ūdens. Stipri bojātais spēkrats atceļojis līdzi Latvijai, kur veikta profesionāla restaurācija.

Gada milži: Izstādē ir apskatāmi arī klasiski 30.gadu dizaina tradīcijās ieturētie amerikāņu Packard un La Salle, kas pārsteidz ar saviem ievērojamajiem izmēriem.

Gada elegances: FIAT saimes pārstāvji: Alfa Romeo Giulia, Lancia ar Pininfarina virsbūvi un FIAT 1500 S.

Vēlme meklēt arvien jaunus, izcilus autobūves paraugus Latvijā sakņojas 1972.gadā dibinātā Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) būtībā - seno spēkratu meklēšana līdzinās dārgumu medībām. Toreiz plašās Padomju Savienības garāžās, šķūnīšos vai vienkārši "pie pakša" varēja atrast izcilus autobūves paraugus, kas pārsvarā bija kara trofejas. Daudzi no šiem vērtīgajiem atradumiem tagad apskatāmi muzeja ekspozīcijā.

Seno spēkratu medības neapsīkst, bet šobrīd spēkratu meklēšanas metodes un iespējas ir kļuvušas daudz plašākas, tās aptver visu pasauli. Pateicoties kolekcionāru entuziasmam, jauni  eksemplāri Latvijā parādās ik gadu ne tikai Latvijas AAK, bet arī individuālo kolekcionāru garāžās. Latvija var lepoties ar plašu un ekskluzīvu spēkratu kolekciju, sākot no 20.gadsimta auto "vectētiņiem" līdz pat modernās klasikas paraugiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI