DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM iepazīstina ar sagatavotajiem priekšlikumiem atbalstam viedo pilsētvides tehnoloģiju ieviešanai Latvijā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi priekšlikumus finansiālajam atbalstam viedo pilsētvides tehnoloģiju*, kas samazina siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas, ieviešanai un demonstrācijai Latvijas pilsētās. Pirmdien, 2017.gada 20.februārī VARAM iepazīstināja potenciālos atbalsta saņēmējus ar atbalsta saņemšanas nosacījumiem.

Atbalstu plānots sniegt Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) finansētā atklāta projektu iesniegumu konkursa ietvaros. Projektu konkursā paredzēts atbalstīt atjaunojamos energoresursus izmantojošu viedo pilsētvides tehnoloģiju uzstādīšanu (pieejamais finansējums 2 milj. EUR), kā arī energoefektivitātes pasākumus veicinošu viedo pilsētvides tehnoloģiju ieviešanu (pieejamais finansējums 6 milj. EUR).

Ar konkursa nolikumu** var iepazīties VARAM mājas lapā: http://www.varam.gov.lv/lat/likumdosana/normativo_aktu_projekti/klimata_parmainu_joma/?doc=23672. Komentārus un priekšlikumus par VARAM sagatavoto konkursa nolikumu aicinām sniegt līdz 22.februārim.

Plānots, ka šajā konkursā projekta iesnieguma iesniedzējs varēs būt pašvaldība vai tās iestāde, vai pašvaldības kapitālsabiedrība, kam deleģēta pārvaldes uzdevumu veikšana.

EKII ir Latvijas Republikas valsts budžeta programma. EKII mērķis ir mazināt klimata pārmaiņas un nodrošināt pielāgošanos klimata pārmaiņām.

2016.gada oktobrī tika apstiprināta EKII darbības stratēģija, kurā ir noteiktas indikatīvās investīciju projektu konkursu tēmas periodam līdz 2020.gadam. Ar stratēģiju iespējams iepazīties http://www.varam.gov.lv/lat/fondi/ekii/likumdosana/

Līdz šim divu projektu konkursos EKII finansējums piešķirts 16 projektu īstenošanai par kopējo finansējumu 39,5 miljoni eiro, no kura EKII sedz vairāk kā 31,8 milj. EUR.  Tādējādi Latvijā tiks īstenoti energoefektivitātes pasākumi, kas samazina enerģijas patēriņu un oglekļa dioksīda emisijas deviņos valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos. Tāpat atbalstīta vienas jaunas zema enerģijas patēriņa ēkas būvniecība un sešu jau esošu ēku pārbūve vai atjaunošana par zema enerģijas patēriņa ēkām.

* Viedā pilsētvides tehnoloģija ir iekārta, iekārtu sistēma un programmatūra iekārtu darbības nodrošināšanai pilsētvidē, kuru neatņemama sastāvdaļa ir informācijas un komunikāciju tehnoloģijas un, kas tiek izmantota enerģijas ražošanai, lai nodrošinātu tehnoloģiju darbību, vai kas tiek izmantota patērētā enerģijas apjoma samazināšanai, tādējādi optimizējot vai padarot efektīvus ikdienas procesus.

**Ministru kabineta noteikumu projekts "Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklāta konkursa "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām" nolikums"

Kristīne Kļaveniece
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI