DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Baltijas valstu un ASV stratēģiskā sadarbība ir nemainīgi spēcīga

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Baltijas valstu un ASV sadarbība ir nemainīgi spēcīga, sestdien pēc Baltijas valstu prezidentu un ASV viceprezidenta Maika Pensa tikšanās uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Sarunas laikā, kas notika starptautiskās Minhenes drošības konferences ietvaros, tika apspriesta Baltijas valstu un ASV stratēģiskā sadarbība drošības un aizsardzības jomā, NATO Varšavas samita lēmumu ieviešana, aizsardzības finansējuma pieaugums Baltijas valstīs, kā arī sadarbība cīņā pret globālo terorismu.

"Valsts drošības un aizsardzības jautājumi ir būtiska Latvijas prioritāte. Palielinot valsts budžeta finansējumu valsts aizsardzībai, nākamajā gadā tas sasniegs 2% no IKP atbilstoši saistībām NATO," sarunas gaitā teica Raimonds Vējonis. 

Valsts prezidents apliecināja, ka Latvija nodrošinās visu nepieciešamo NATO spēku uzņemšanai, īstenojot Alianses samitā Varšavā pieņemto lēmumu par sabiedroto klātbūtnes pastiprināšanu Baltijas valstīs un Polijā.

"Varam būt gandarīti par ASV gatavību padziļināt sadarbību ar Baltijas valstīm plašākā drošības izpratnē, ietverot zemes, gaisa un jūras telpas aizsardzību, robežu drošību, kiberdrošību, enerģētisko drošību un noturību pret dažādiem apdraudējumiem un stiprinot mūsu institūciju gatavību koordinētai un efektīvai rīcībai šajās jomās gan nacionālā, gan reģionālā līmenī," teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka būtiska ir Latvijas apņemšanās dot arī savu ieguldījumu globālajā cīņā pret terorismu, sniedzot humāno palīdzību un apmācot drošības spēkus Irākā un Afganistānā.

ASV viceprezidents Maikls Penss apliecināja, ka ASV stingri atbalsta NATO un tās atbalsts Aliansei būs skaidrs un nelokāms.

"Mūs vieno kopīgas vērtības – brīvība, demokrātija, likuma vara un taisnīgums. Nevaram iedomāties labākus sabiedrotos kā Baltijas valstis," teica Maiks Penss.

ASV viceprezidents augstu novērtēja, ka visas Baltijas valstis vai nu jau ir palielinājušas, vai apņēmušās tuvākajā laikā palielināt savus izdevumus aizsardzībai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta.

Maiks Penss arī apliecināja jaunās ASV administrācijas uzskatu, ka Krievijai ir jāpilda savas starptautiskās saistības un jāievēro Minskas vienošanās.

Valsts prezidenta kancelejas
Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI