14. februārī, 2017
TĒMA: Valsts pārvalde

Gundars Daudze: Latvija gatava risināt praktiskās sadarbības jautājumus ar Krieviju

Lai arī daudzos jautājumos Latvijai un Krievijai nav viegli atrast vienotu valodu, kā kaimiņvalstīm mums ir jāuztur dialogs un jāmeklē saskarsmes un sadarbības iespējas. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze, otrdien, 14.februārī, tiekoties ar Krievijas Federācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Jevgeņiju Lukjanovu (Evgeny Lukyanov). Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Latvija ir atvērta dialoga veidošanai ar Krieviju arī parlamentārā līmenī. Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Krievijas parlamentāriešiem, esam gatavi aktivizēt starpparlamentu sadarbību, tai skaitā vizīšu apmaiņu, pauda G.Daudze.

Amatpersonas uzsvēra, ka praktiska nozaru sadarbība starp abām valstīm notiek nepārtraukti un dažās jomās ir redzami konkrēti panākumi. Pozitīvi vērtējams līdz šim paveiktais abu kaimiņvalstu robežas demarkācijas jomā. Saeimas priekšsēdētājas biedrs aicināja Krievijas pusi iespējami drīz veikt nepieciešamās procedūras, lai pilnībā noslēgtu demarkācijas procesu. Savukārt maijā iecerēta nākamā Latvijas-Krievijas Starpvaldību komisijas sēde, lai risinātu plaša spektra abpusēji svarīgus jautājumus.

G.Daudze aicināja uz ciešāku sadarbību tranzītā un loģistikā, kā arī izteica nepieciešamību mazināt šķēršļus tirdzniecībā - jomās, kurās abām valstīm ir labi uzņēmēju kontakti un liela sadarbības pieredze. Šogad ziemas periodā Krievija aktīvi izmanto neaizsalstošo Latvijas ostu pakalpojumus, atzina vēstnieks, paužot gatavību apmeklēt transporta infrastruktūras objektus arī ārpus Rīgas. G.Daudze norādīja, ka jaunas sadarbības iespējas var pavērt arī Ķīnas kravu pārvadājumi, izmantojot Ziemeļu – Dienvidu tranzīta koridoru.

Kā nozari, kurā jāmeklē iespējas uzlabot divpusējo tirdzniecību, Saeimas priekšsēdētajas biedrs minēja Latvijas pārtikas, tai skaitā zivsaimniecības, produkcijas eksportu uz Krieviju. Latvijas puse sagaida Krievijas Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta noteikto importa ierobežojumu atcelšanu Latvijas produkcijai.

Amatpersonas bija vienisprātis par sekmīgo pārrobežu sadarbību, kuras projekti līdz šim īstenoti konstruktīvi, uzlabojot pierobežas infrastruktūru un dodot labumu vietējiem iedzīvotājiem abās robežas pusēs.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157676810525683
Video: https://www.youtube.com/watch?v=7hhiHHrJD3I

Saeimas Preses dienests