DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Par Tieslietu padomes 13.februāra sēdē skatītajiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tieslietu padomes stratēģiskie mērķi – tiesu varas neatkarība, efektivitāte un sabiedrības uzticēšanās

Tiesu varas neatkarība, efektivitāte un sabiedrības uzticēšanās – šādus trīs stratēģiskos mērķus kā sava darba prioritāti noteikusi Tieslietu padome, apstiprinot darbības stratēģiju  2017.–2019.gadam. Tieslietu padomes apstiprinātajā dokumentā noteikti arī svarīgākie uzdevumi šo mērķu sasniegšanai.

Lai stiprinātu tiesu varas neatkarību, Tieslietu padome piedalīsies tiesu politikas veidošanā un normatīvā regulējuma pilnveidošanā jautājumos, kas tieši ietekmē tiesu sistēmu. Padome vēlas paplašināt savas funkcijas un pilnvaras tādos jautājumos kā, piemēram, tiesnešu iecelšana un karjeras virzība, tiesu budžeta veidošana, Tieslietu padomes sastāva noteikšana. Tiesu varas neatkarības stiprināšana veicināma, arī attīstot starptautisko sadarbību un aktīvi darbojoties Eiropas Tieslietu padomju asociācijā.

Veicinot tiesu varas efektīvitāti, Tieslietu padome analizēs Tiesu namu reformas gaitu un ietekmi uz tiesu sistēmas darbību, kā arī izvērtēs lietu izskatīšanas termiņus un resursus tiesvedības procesa nodrošināšanai.

Lai nodrošinātu sabiedrības izpratni par tiesu varu un uzticēšanos tai, Tieslietu padome kā galveno uzdevumu noteikusi tiesu sistēmas komunikācijas uzlabošanu. Padome veicinās vienotu komunikācijas principu ievērošanu tiesu varas institūcijās, kā arī periodiski izvērtēs sabiedrības attieksmi pret tiesu sistēmu un tiesu darbu.

Tieslietu padomes stratēģija izstrādāta, konkretizējot Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā un Latvijas Nacionālajā attīstības plānā 2014.–2020.gadam noteiktās prioritātes tiesu varas attīstībai, kā arī balstoties uz Valsts prezidenta izveidotās Tiesiskās vides pilnveides komisijas ziņojumā "Par Tieslietu padomes darba pilnveidošanu" paustajiem priekšlikumiem.

Tieslietu padomes darba nodrošināšanai izveidots sekretariāts

Kopš šā gada 1.janvāra darbu sākusi jauna Augstākās tiesas struktūrvienība – Tieslietu padomes sekretariāts, kura pamatfunkcija ir Tieslietu padomes darbības nodrošināšana.

Tieslietu padomes kapacitātes stiprināšanu bija viena no Tieslietu padome atbalstītajām Augstākās tiesas pieteiktajām jaunās politikas iniciatīvām 2017.gadam, un likumā "Par valsts budžetu 2017.gadam" tika iekļauts finansējums Tieslietu padomes sekretariāta izveidei.

Tieslietu padomes sekretariāta vadītājas pienākumus pilda Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas padomniece ES tiesību jautājumos Solvita Harbaceviča. Sekretariātā strādā vēl trīs darbinieces – padomniece Dace Šulmane, juriskonsulte Linda Kalniņa un konsultante Irina Čaša.

Uzdod aizstāt augstākas instances tiesnešus

Tieslietu padome uzdeva Administratīvās apgabaltiesas tiesnesei Anitai Kovaļevskai aizstāt Augstākās tiesas tiesnesi pagaidu prombūtnes laikā.

Saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" 79.pantu Augstākās tiesas tiesneša pagaidu prombūtnes laikā Tieslietu padome pēc Augstākās tiesas priekšsēdētāja priekšlikuma un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas pozitīva atzinuma saņemšanas var uz laiku – ne ilgāku par diviem gadiem – uzdot aizstāt šo tiesnesi apgabaltiesas tiesnesim.

Savukārt Ojāram Priedītim, Administratīvās rajona tiesas tiesnesim, Tieslietu padome uzdeva pildīt Administratīvās apgabaltiesas tiesneša pienākumus tiesneša pagaidu prombūtnes laikā. Ilgstošā pagaidu prombūtnē atrodas tiesnese Ieva Višķere, pildot uz laiku Augstākās tiesas tiesneša pienākumus.

Izraugās tiesas priekšsēdētāja vietnieku

Tieslietu padome piekrita tieslietu ministra priekšlikumam Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneses Signes Grīnbergas iecelšanai Latgales priekšpilsētas tiesas priekšsēdētājas vietnieces amatā uz pieciem gadiem.

Konkursa komisija Signi Grīnbergu bija atzinusi par piemērotāko kandidatūru šim amatam.

Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI